Smaka Sverige logotyp, länk till startsidan.
Blandade bär.

Nu börjar bären mogna i våra trädgårdar. Foto: Serghei Velusceac/Mostphotos.

Publicerades

Ta vara på trädgårdens bär

Sommaren är bärens tid. I våra trädgårdar är det vanligt att vi odlar både jordgubbar, smultron, vinbär, krusbär och hallon. Oavsett om bären har mognat eller är på gång att göra det så kan det vara bra att redan nu fundera på vad du ska göra med din skörd. För att få njuta av bärens smaker flera månader framåt – ja kanske ända till nästa sommar – kan du sylta eller safta dem.

För att öka hållbarheten på din sylt eller saft är det viktigt att vara noga med hygienen och ha rena burkar eller flaskor. Fyll burkarna och flaskorna ända upp till kanten så att så lite luft som möjligt finns kvar när du sätter på locket eller korken. Mängden socker som anges i recepten är inte bara till för smakens skull utan även för att produkten ska hålla längre.

Här har vi samlat ihop några recept som du kan inspireras av när du ska ta tillvara på dina bär. Och om du inte vill sylta och safta dina bär direkt – frys in dem och gör det vid ett senare tillfälle.

Rårörd jordgubbssaft från Fredriks fika

Du behöver:

1 kg jordgubbar, cirka 2 liter
0,5 liter kallt vatten
2 tsk citronsyra
1 dl strösocker per 2 dl avrunnen saft (cirka 5-6 dl)

Gör så här:
1. Snoppa och skölj jordgubbarna. Mosa bären för hand eller mixa i en matberedare.
2. Häll på vatten och citronsyra. Täck bunken och låt stå i en dag/24h i kylen.
3. Sila av saften. Har du en saftsil är den perfekt att använda. Har du mixat jordgubbarna kan det vara bra att köra saften genom en vanlig lite grövre sil först för att få bort det mesta av fruktkött och frön som gör att det rinner sakta i saftsilen. Du kan också sila saften genom en vanlig sil ett par gånger.
4. Mät upp den färdiga avrunna saften och rör i strösocker. 1 dl strösocker per 2 dl avrunnen saft.
5. Rör om tills sockret löst upp sig. Tappa upp på flaska.
6. Blanda med vatten efter smak, en liter räcker till cirka 5 liter saft. Saften håller ett par veckor i kylen, och det går utmärkt att frysa in.

Leila Lindholms vinbärsmarmelad med citrus och vanilj

Ger 0,5 liter.

Du behöver:

5 dl blandade vinbär
5 dl liter syltsocker
2,5 msk gelésocker
Rivet skal av 1 citron
1 skrapad vaniljstång

Gör så här:

1.Koka allt tillsammans i cirka 5-10 minuter (beror på om bären är lösa eller lite hårdare).
2. Skumma noga.
3. Häll upp i rengjorda glas.
4. Förslut och förvara svalt.

Krusbärssylt från Söta saker

Du behöver:

5 dl röda eller gröna krusbär
2 – 2 1/2 dl syltsocker
1 vaniljstång

Gör så här:

1. Blanda bär och socker i en kastrull och lått blandningen koka upp under försiktig omrörning.
2. Skåra vaniljstången och skrapa ur kärnorna i kastrullen.
3. Låt sjuda i några minuter tills allt socker löst sig och det börjar likna en krämig sylt.
4. Häll på burk och låt svalna. Förvara i kylskåp.

Källor: