Smaka Sverige
  • Kalix Löjrom – ett steg närmare besökaren


    Kalix Löjrom var den första produkten i Sverige att få Skyddad ursprungsbeteckning, SUB. Ett drygt decennium har nu gått och orten Kalix har arbetat med att få besökaren att upplev...
  • I fokus - Ostron


    Hurra! Den 3 september står ostronet lite extra i fokus. Det är nämligen ostronets dag.
  • Den svenska fikakulturen


    Traditionen att fika i Sverige sträcker sig många hundra år bakåt i tiden och har kopplingar till införandet av kaffe. Det var dock först år 1910 som ordet fika blev ett begrepp. A...
  • Äkta Gränna Polkagrisar – unik produkt kopplad till en specifik plats


    Äkta Gränna Polkagrisar är rödvita godisstänger som har tillverkats sedan 1859. Varje sommar besöker tusentals resenärer den lilla staden Gränna vid Vättern för att se och uppleva ...
  • Wrångebäcksost – tar nu plats i ostens ”Hall of Fame”


    Wrångebäcksost är en unik hårdost som tillverkas i Guldkroken, det vill säga i trakten kring Hjo. Ursprunget och traditionen har betydelse för produkten. Osten har nu fått en Skydd...
  • Enkelt, gott och roligt att odla på liten yta


    Längtar du efter att kunna plocka krispiga salladsblad och färska kryddor till middagen? Eller vill du kanske ha egna solmogna tomater till pastasåsen? Odlingssäsongen är i startgr...
  • Mer baljväxter från svenska gårdar?


    Den 10 februari är märkt av FN som baljväxternas dag, en dag för att uppmärksamma råvarans potential att nå de globala hållbarhetsmålen. I Sverige ökar efterfrågan på växtbaserat p...
  • Dags att återinföra nödmaten från förr?


    Januari är nu för tiden den månad då många av oss har tomt i plånboken och matförråden. Butikerna gör reklam för falukorv och billiga rotsaker. Men så har det inte alltid varit. Fr...
  • Mer smak med kulturspannmål i julbaket


    Inför julen fylls köken av söta lukter och doftande kryddor från våra julbak. Men förutom vilken smaksättning du använder dig av spelar även mjölet roll för hur slutresultatet blir...
  • Julens drycker – med smak från när och fjärran


    Kryddorna från julmaten och julbaket går igen i våra drycker under den stundande högtiden. Men vad har vi egentligen för dryckestraditioner i Sverige och var kommer våra smaksättni...
  • Vänerlöjrommen - en högkvalitativ produkt


    I Vänern finns en fisk som heter siklöja. Den fiskas mellan den 17 oktober till den 17 december för sitt orangea guld, Vänerlöjrom. Nu har produkten Vänerlöjrom fått EU-beteckninge...