Smaka Sverige

Nyheter

  • Osten Sörmlandsädel skärs upp med en svart kniv.

    EU-märkning av Sörmlands Ädel sätter Sörmland på matkartan

    Blåmögelosten Sörmlands Ädel kan nu stoltsera med EU:s geografiska märkning på förpackningen. Osten är den 14:e i raden av svenska produkter som blir skyddade av EU och som därmed ...
  • Person håller i en nytillverkad korv som ska snurras.

    12 mars är korvens dag

    Prinskorv, falukorv, grynkorv, blodkorv, hackekorv, pölsa, isterband och många, många fler är de korvar som firas på Alla korvars dag. Korven har följt med oss genom kulturhistorie...
  • Olika fiskar som strömming och nors ligger på is i en fiskdisk.

    Bortglömda fiskar – en smakfull resurs

    På fem olika platser i Sverige har yrkesfiskare, kockar och representanter från länsstyrelser tillsammans skapat imponerande och överraskande måltider. Råvaran som de har utgått if...
  • Häller upp dryck på Grüne Woche

    Expansiva svenska drycker tar plats på Grüne Woche

    Dryckestillverkningen i Sverige är en av de snabbast växande delarna inom svensk livsmedelsindustri. På Internationale Grüne Woche 2023 i Berlin finns inte mindre än tolv olika sve...
  • Uppskuren pizza toppad med kött, lingon och svensk ost.

    #SvenskOstPåPizzan

    Många konsumenter i Sverige är beredda att betala extra för att få svensk ost på sin pizza. Det visar en kundundersökning som Landsbygdsnätverket har genomfört. För att få mer ljus...
  • Korvtillverkning av viltfärs till vänster och en uppskuren vildsvinsjulskinka till höger.

    Vilda inslag av vildsvin och gås på julbordet

    Viltkött är en del av skogens skafferi som ger en helt säregen smakupplevelse. Förutom att de vilda djuren gynnar den biologiska mångfalden så innehåller köttet mer av viktiga mine...
  • Skyddade beteckningar

    Geografiska matvarumärken en outnyttjad potential

    Vi kommer alla ihåg det vi ätit på semestern. Vi förknippar maten starkt med den plats eller ort vi besökte. I det senaste avsnittet av Landsbygdsnätverkets podd Landet får olika t...
  • Blodkorv på en bädd av kålsallad på en blå tallrik.

    Nygamla köttdetaljer på tallriken

    Sedan långt tillbaka i tiden har innanmat varit en naturlig del av vår kost. Men under 90-talet försvann innanmaten mer och mer i Sverige, både på restauranger och i våra egna kök....
  • Pumpa, sked, pumpasoppa.

    Pumpa för alla smaker

    Orange, grön eller vit? Avlång som ett päron eller stor som en jätte? Pumpans utseende varierar både till färg och form. Och kanske är det just dess vackra yttre som vi främst förk...
  • Flaskor i glas som ligger ner på ett bord fyllda med olika juicer.

    Vad är egentligen en dryck?

    Det är en fråga där svaret är uppenbart tills man börjar tänka efter. Är det egentligen någon skillnad på nyponsoppa och nypondryck? Om nyponsoppa är en dryck är då även morotsoppa...
  • Kalix Löjrom med tillbehör. Foto: Norrbottens kustfiskare

    Kalix Löjrom – ett steg närmare besökaren

    Kalix Löjrom var den första produkten i Sverige att få Skyddad ursprungsbeteckning, SUB. Ett drygt decennium har nu gått och orten Kalix har arbetat med att få besökaren att upplev...