Smaka Sverige logotyp, länk till startsidan.

Skedvi Bröd Originalet och Extragräddat

Skedevi bröd i sina förpackningar framför ugnen de gräddas i.

Skedvi Bröd Original och Extragräddat. Foto: Maria Hansson/Skedevi Bröd.

Kategori

Bröd och bakverk

Landskap

Dalarna

Skedvi Bröd Originalet och Skedvi Bröd Extragräddat är ett runt knäckebröd bakat på rågmjöl och som gräddats i vedeldad stenugn med gjutjärnshäll. I mitten av de runda bröden finns traditionellt ett hål för att kunna hänga bröden på stång.

Innehåll

Brödet bakas på fullkornsmjöl av råg. Avgörande för att knäckebrödet ska få de rätta egenskaperna är att man använder rågmjöl av rätt kvalitet. Det innebär att mjölet har ett lägre falltal. Falltalet beskriver stärkelsens klistrighet. När degen kavlas ut används en typ av fullkornsmjöl av råg som malts med en annan malningsgrad än vad som är vanligt. Övriga råvaror är salt, jäst och vatten.

Processen

Fullkornsmjöl av råg blandas med vatten, jäst och salt. Degen knådas i en degblandare i 13-14 minuter. Därefter läggs degen över i en maskin som kavlar ut den. Ur degen stansas runda kakor ut som är cirka 30 centimeter stora. Kakorna läggs sedan på träbrädor för att jäsa en halvtimme i ett jässkåp i 35 graders värme. När de jäst klart förs de över till vedeldade ugnar för att gräddas i 350 till 400 graders värme.

Varje ugn rymmer 15 kakor och en bagare ser till att bröden flyttas runt i ugnen för att gräddningen ska bli så jämn som möjligt. Bagaren ska även se till att fylla på med ved i ugnarna för att hålla temperaturen jämn. Ugnarna eldas med ved från gran eller tall där barken fått sitta kvar. Det är viktigt för smakens skull. Hur länge bröden gräddas beror på hur varm ugnen är och det är upp till bagaren att bedöma. Det krävs alltså en god känsla för samspelet mellan degen och ugnen något som kräver många års erfarenhet för att lära sig till fullo. De kakor som gräddas lagom länge säljs som Skedvi Bröd Original medan de som gräddats något längre säljs som Skedvi Bröd Extragräddat.

Kakorna hängs sedan på en stång för att torka i två dygn i ett torkrum. Temperaturen är 30 grader. Efter det synas kakorna, sorteras och paketeras för hand. Det färdiga brödet lagras i ett uppvärmt lager. Doft och smak beror på hur länge det gräddats och varierar därför mellan Skedvi Bröd original och Skedvi Bröd Extragräddat. Det extragräddade brödet är också något sprödare.

Skyddad EU-beteckning

Skedvibygden ekonomisk förening har ansökt om Skyddad geografisk beteckning (SGB) för Skedvi Bröd Original/Skedvi Bröd Extragräddat hos EU och erhöll beteckningen 21 november 2023..

Geografisk koppling

Skedvi Bröd Original/Skedvi Bröd Extragräddat produceras i Stora Skedvi socken som ligger i de södra delarna av landskapet Dalarna. Här har man bakat knäckebröd i generationer och kunskapen finns bevarad bygden.

Historia

Hårt bröd bakat på rågmjöl är typiskt för Sverige och har bakats här i 1500 år. Det nämns i skrift första gången år 1639. Fördelen med det torra hårda brödet var att det kunde förvaras under lång tid. Genom att låta det hänga kvar på stång efter torkning såg man till att skadedjur inte kom åt det. I Stora Skedvi har man under lång tid bakat sådant här hålat hårt knäckebröd. På 1950-talet fanns här ett flertal knäckebrödsbagerier. På 1970-talet flyttade intilliggande Vika knäckebrödsbageri till Stora Skedvi som i och med det blev ett centrum för bygdens tillverkning av knäckebröd. Det bakas än idag på ett hantverksmässigt sätt i vedeldade ugnar med gjutjärnshäll.

Skevi Bröd utsågs 2019 till Kunglig Hovleverantör.

Uppdaterad