Smaka Sverige logotyp, länk till startsidan.

Niklas driver charkuteri i Järvsö

Kollage Niklas och färskkorv

Niklas Bonnevier smakade färskkorv på Eldrimners prova-på-dag och bestämde sig för att sadla om. Han driver nu Gulo Gulo Charcuterie i Järvsö och bidrar med lokalproducerad mat i området.

I produktion sedan

Text

Allt började med att Niklas Bonnevier smakade färskkorv på Eldrimners prova-på-dag. Via yrkeshögskoleutbildningen i mathantverk sadlade Niklas sedan om från designer till charkuterist. Nu driver han Gulo Gulo Charcuterie i Järvsö och bidrar på så sätt med lokalproducerad mat till dem som bor i eller besöker området.

Det som börjademed en chansning och en passion för hantverk har utvecklat sig till prisbelönta produkter och gedigen lokalproducerat mat. På Gulo Gulo Charcuterie i Järvsö förvandlar Niklas Bonnevier svenska råvaror som kött och kryddor till smakfulla charkuterier.

Niklas har en bakgrund som ingenjör och arbetade som designer med inriktning hållbar utveckling när han smakade färskkorv och yrkeslivet tog en ny bana.

– Jag var med på en prova på-dag på Eldrimner där jag gjorde färskkorv. Jag hade aldrig ätit något så gott och kände att detta kunde vara rätt. Jag fick stöd av människor runt mig och här står jag nu med ett charkuteri i Järvsö.

Alla pratar om bättre mat och lokal mat i Järvsö

Företaget Gulo Gulo startade Niklas samtidigt som han gick på yrkeshögskolan för mathantverk. Nu satsar han på att leverera till restauranger och butiker och att tillverka produkterna av så lokalt kött som det bara går.

Starten av charkuteriet innebär också en flytt hem till Hälsingland och en ytterligare ökning av invånarantalet i Järvsö.

– Jag känner mig inte riktigt hemma i storstaden och ser fram emot att testa att bo i en stuga i skogen i Järvsö ett tag.

Redan innan produktionen kommit i gång har han börjat knyta kontakter och han säger att han märker att Järvsö är ett mathantverksnav.

– Om man pratar med människor tycker jag att nästan alla pratar om mat, bättre mat och lokal mat. Jag tycker att det känns fantastiskt bra, särskilt här i Järvsö, säger Niklas.

Utbildning med teori och praktik

Niklas gick utbildningen i mathantverk 2018–2019.

– Det bästa med utbildningen var djupdykningarna i teorin bakom hantverket. Utbildningen gav mig också en stabil grund och självförtroende att våga satsa på en framtid i branschen, säger Niklas Bonnevier, som från i år själv kan tänka sig att handleda praktikanter från utbildningen.

Utbildning inom mathantverk

  • Eldrimner utbildar mathantverkare i korta och längre kurser inom chark, bageri, mejeri, fiskförädling och förädling av bär, frukt och grönt.
  • Eldrimner och Torsta har en ettårig yrkeshögskoleutbildning. Utbildningen består av praktisk undervisning i Ås, teoretiska studier på distans samt till hälften av praktik hos mathantverksföretag runt om i landet.
  • Läs mer på Eldrimners webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Uppdaterad

Hitta lokalt mathantverk

» Din vägvisare till Sveriges mathantverk  Länk till annan webbplats.

Karta som visar var du hittar Sveriges mathantverkare.


» Upplev lokal mat och dryck i Sverige med White Guide Länk till annan webbplats.

White Guides Mat- och Dryckeskalender™ tipsar dig om evenemang och aktiviteter som hyllar det närproducerade mathantverket.


Gårdsbutiker och REKO-ringar

För att köpa lokalt mathantverk kan du söka efter din närmaste gårdsbutik eller REKO-ring. REKO-ringarna använder facebook där du får veta vad du kan beställa och var och när de beställda varorna kan hämtas.