Text
Allt började med att Niklas Bonnevier smakade färskkorv på Eldrimners prova-på-dag. Via yrkeshögskoleutbildningen i mathantverk sadlade Niklas sedan om från designer till charkuterist. Nu driver han Gulo Gulo Charcuterie i Järvsö och bidrar på så sätt med lokalproducerad mat till dem som bor i eller besöker området.
Det som börjademed en chansning och en passion för hantverk har utvecklat sig till prisbelönta produkter och gedigen lokalproducerat mat. På Gulo Gulo Charcuterie i Järvsö förvandlar Niklas Bonnevier svenska råvaror som kött och kryddor till smakfulla charkuterier.
Niklas har en bakgrund som ingenjör och arbetade som designer med inriktning hållbar utveckling när han smakade färskkorv och yrkeslivet tog en ny bana.
– Jag var med på en prova på-dag på Eldrimner där jag gjorde färskkorv. Jag hade aldrig ätit något så gott och kände att detta kunde vara rätt. Jag fick stöd av människor runt mig och här står jag nu med ett charkuteri i Järvsö.
Företaget Gulo Gulo startade Niklas samtidigt som han gick på yrkeshögskolan för mathantverk. Nu satsar han på att leverera till restauranger och butiker och att tillverka produkterna av så lokalt kött som det bara går.
Starten av charkuteriet innebär också en flytt hem till Hälsingland och en ytterligare ökning av invånarantalet i Järvsö.
– Jag känner mig inte riktigt hemma i storstaden och ser fram emot att testa att bo i en stuga i skogen i Järvsö ett tag.
Redan innan produktionen kommit i gång har han börjat knyta kontakter och han säger att han märker att Järvsö är ett mathantverksnav.
– Om man pratar med människor tycker jag att nästan alla pratar om mat, bättre mat och lokal mat. Jag tycker att det känns fantastiskt bra, särskilt här i Järvsö, säger Niklas.
Niklas gick utbildningen i mathantverk 2018–2019.
– Det bästa med utbildningen var djupdykningarna i teorin bakom hantverket. Utbildningen gav mig också en stabil grund och självförtroende att våga satsa på en framtid i branschen, säger Niklas Bonnevier, som från i år själv kan tänka sig att handleda praktikanter från utbildningen.