Smaka Sverige logotyp, länk till startsidan.

Grönsaksförädling med sting i Skåne

Bildkollage av inlagda gurkor och försäljning på marknad.

Elin Ulander tillverkar mathantverk med sting som passar bra till grillat.

Text och foto

Annelie Lanner och Bosslady BBQ Mathantverk

BBQ-sås, chutney, salsa, kimchi och relish. Det är exempel på mathantverksprodukter som Elin Ulander tillverkar i sitt företag Bosslady BBQ Mathantverk. Det är fermenterade och inlagda grönsaker med extra sting.

Mat och livsmedel var inget nytt för Elin när hon kom till Eldrimners starta-eget-utbildning. Hon har 15 års erfarenhet av arbete som livsmedelsinspektör och är en van projektledare. Tidigare har hon varit husfru på svenska ambassaden i Köpenhamn och jobbat med mat på flyg. Hon är utbildad både till kostekonom och till kock.

– Jag längtade efter att få möjlighet till att vara kreativ och skapa i mitt egna kök i källaren hemma i mitt bostadshus i Södra Sandby utanför Lund. Därför fick tvättstugan bli livsmedelslokal, berättar Elin.

Testade olika förädlingsmetoder

Hösten 2021 kompletterade Elin sina tidigare utbildningar med Eldrimners fem veckor långa starta-eget-utbildning, med studier både i Eldrimners lokaler i Ås i Jämtland och på distans.

– Min tidigare erfarenhet gjorde att jag hade lätt för vissa delar av utbildningen, men den gav mig ändå jättemycket. Jag fick en helhet när det gäller vad som behövs för att starta och driva ett företag. Ekonomidelen var viktig för mig och genom livsmedelssäkerheten fick jag lära mig hur jag tillverkar produkter som håller för att sälja. Det gav mig en säkerhet när jag levererar produkter.

Den största behållningen för Elin var dock att lära sig själva hantverket.

– Det var fantastiskt att få prova så många olika förädlingsmetoder.

Lite trögt tyckte Elin däremot att det kändes att jobba fram den affärsplan som ingår i utbildningen.

– När jag väl gjort den kände jag att det verkligen var användbart på riktigt!

En annan viktig del med utbildningen på Eldrimner för Elin var nätverket hon fick.

– Tänk att träffa så många med samma intresse! Under kursveckorna fick jag både viktiga kontakter och goda vänner. Både lärare och kursdeltagare bjöd generöst på sina kunskaper. Det gav värdefulla, peppande och givande samtal.

Sålde slut

Elin har döpt sitt företag till Bosslady BBQ mathantverk.

– Som namnet antyder gillar jag BBQ, men mitt företag är inte inriktat på kött och rökning utan på tillbehör av hög kvalitet, vilka ska ha en minst lika stor plats och lika hög status på tallriken. Hon såg en chans att haka på den aktuella BBQ-trenden i Sverige.

– Jag älskar både att röka och grilla mat och kulturen.

Inte oväntat spelas det en hel del countrymusik i Elins kök. Förra hösten fick hon chans att besöka Texas med sin make.

– Det var otroligt inspirerande och jag fick många nya idéer till produkter.

Elin säljer sina produkter främst på mindre marknader och i de reko-ringar som finns i hennes område. Hittills har det gått väldigt bra.

– Min första försäljning var på en julmarknad. Allt sålde slut och jag fick stå på natten och göra mer. Det var en riktigt boost.

De större marknaderna har Elin tackat nej till, eftersom hon inte kan tillverka så stora mängder. Vill man handla av henne kan man även komma förbi hemma hos henne.

– Livsmedelslokalen är byggd så att kunder kan komma och handla när jag inte håller på med produktion. Bosslady BBQ:s produkter är huvudsakligen fermenterade och inlagda grönsaker efter säsong, BBQ-sås, chutney, salsa, kimchi och relish.

– Mina fermenterade eller inlagda grönsaker är i stora, grova bitar för ett ”rough” intryck och är kryddade för att föra tankarna till BBQ och tex-mex. Elin har fortfarande kvar sitt heltidsjobb som projektledare inom miljöförvaltningar, vid sidan av mathantverksföretaget.

– Jag hade gärna jobbat mer med Bosslady, kanske en dag i veckan, men där är jag inte än. Nu producerar jag på helgerna. Idéerna för framtiden har Elin redan.

– Det vore roligt att tillverka fler produkter med olja och att kunna producera så mycket att jag kan leverera till någon restaurang eller mindre butik. Hållbarhet är också en viktig del av hennes framtidsplaner.

– Jag drömmer om att bygga ut köket för retursystem för glasburkar. Det känns inte så hållbart med alla glasförpackningar. Den diskmöjligheten har jag inte idag, men jag ska undersöka några olika möjligheter framöver.

Kollage av pågående fermentering av grönsaker och burkar färdiga för försäljning.

Livsmedelslokalen i villan i Södra Sandby i Skåne är byggd så att kunder kan komma och handla när Elin Ulander inte håller på med produktion.

Utbildning inom mathantverk

  • Eldrimner utbildar mathantverkare i korta och längre kurser inom chark, bageri, mejeri, fiskförädling och förädling av bär, frukt och grönt.
  • Eldrimner och Torsta har en ettårig yrkeshögskoleutbildning. Utbildningen består av praktisk undervisning i Ås, teoretiska studier på distans samt till hälften av praktik hos mathantverksföretag runt om i landet.
  • Läs mer på Eldrimners webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Uppdaterad

Hitta lokalt mathantverk

» Din vägvisare till Sveriges mathantverk  Länk till annan webbplats.

Karta som visar var du hittar Sveriges mathantverkare.


» Upplev lokal mat och dryck i Sverige med White Guide Länk till annan webbplats.

White Guides Mat- och Dryckeskalender™ tipsar dig om evenemang och aktiviteter som hyllar det närproducerade mathantverket.


Gårdsbutiker och REKO-ringar

För att köpa lokalt mathantverk kan du söka efter din närmaste gårdsbutik eller REKO-ring. REKO-ringarna använder facebook där du får veta vad du kan beställa och var och när de beställda varorna kan hämtas.