Smaka Sverige logotyp, länk till startsidan.

Julmust

Julmust i glas

Julmust. Foto: Maria Groth/Mostphotos.

Kategori

Kolsyrade drycker

I produktion sedan

1900-talet

En folkkär läskedryck med hemliga aromämnen som svenskarna dricker mellan 40 och 50 miljoner liter av varje år.

Innehåll

Julmust är en högst hemlig dryck - endast några få personer känner till det fullständiga receptet. Julmusten tillverkas av flera olika bryggerier men i stort sett alla använder sig av samma recept som består av sockerkulör, humle, malt, citronsyra, omkring 30 (hemliga) aromämnen, vatten och alkohol. Vatten och alkohol används som lösningsmedel, precis som i många andra essenser för läsk. Alkoholhalten i den färdiga julmusten är vanligtvis 0,3 procent vilket innebär att den klassas som en alkoholfri dryck.

Processen

På AB Roberts i Örebro tillverkas den essens som kännetecknar julmusten. Essensens innehåll och tillverkningsprocess är högst hemlig. Bryggerierna får essensen i dunkar eller tankbilar och blandar sedan till musten genom att tillsätta vatten, konserveringsmedel och sockerlösning, alternativt sötningsmedel. Det som kan skilja de olika bryggerierna åt är mängden socker, vatten och kolsyra de väljer att ha i julmusten. Bryggerierna kan också välja att lagra julmusten olika länge – lagras den i några år får den nämligen en något rundare smak.

Geografisk koppling

Julmustessensen tillverkas i Örebro på AB Roberts och skickas sedan till omkring 20 olika bryggerier runt om i Sverige. Mer än hälften av all julmust tillverkas i Halland – där exempelvis Apotekarnes julmust produceras.

Historia

Julmusten är över 100 år gammal. Det var i början av 1900-talet som den svenska nykteristen och läsktillverkaren Robert Roberts skickade sin son, Harry Roberts, till Berlin för kemistudier med målet att ta fram ett recept på alkoholfri julöl. Sonen kom tillbaka till Sverige med ett antal recept, varav ett av dem lanserades under just namnet julöl. Julölen blev till en början inte så populär som man hoppats, fram tills att man döpte om den till julmust efter första världskriget. Då började försäljningen ta fart, och i samband med folkomröstningen om införande av totalt alkoholförbud ökade drycken i popularitet ytterligare. Sedan dess har julmusten blivit svenskarnas juldryck, och idag är den en självklarhet på de flesta svenska julborden.

Uppdaterad