Smaka Sverige logotyp, länk till startsidan.
Julbord med olika maträtter Bild: Mostphotos/Daniel Gual red.

Julbord med olika maträtter. Bild: Mostphotos/Daniel Gual red.

Publicerades

Julbordets ständiga förändring

Vi har alla våra egna jultraditioner som utvecklas utifrån vår bakgrund, relationer och samhället runtomkring oss. Även julbordets innehåll förändras ständigt med små justeringar varje år. Hur ser det traditionella julbordet egentligen ut idag och hur kommer det se ut i framtiden?

Julen är starkt förknippad med traditioner, mat i mängder och festligheter. Och särskilt maten får stå i centrum under denna högtid. Men vad är det vi vill ha på vårt julbord egentligen? Enligt Livsmedelsföretagens stora julmatsundersökning från 2020 vill vi i Sverige helst av allt se en julskinka på julbordet. Det har hela 25 procent av deltagarna lagt sin röst på.

Favoriträtter som toppar på julbordet enligt undersökningen är:

  1. Julskinka (25 %)
  2. Jansson (16 %)
  3. Sill (12 %)
  4. Lax (8 %)
  5. Köttbullar (5 %)
  6. Risgrynsgröt (4 %)
  7. Revbensspjäll (4 %)
  8. Julmust (3 %)
  9. Lutfisk (3 %)
  10. Grönkål (3 %)

Trots att dessa rätter som ligger i topp på listan är förknippade med ett traditionellt julbord är den yngre generationen allt mer intresserad av grönsaker, rotfrukter och annan icke-animalisk mat.

”Nykomlingar” på julbordet

Förändringarna på julbordet sker dock långsamt. De senaste 25 åren har det smugit sig in rätter i form av vegetabiliska kött- och fiskimitationer, crossover-sillinläggningar (crossovermat är när två matkulturer blandas i en rätt, till exempel sill med asiatiska smaker), salta och söta rätter med saffran och grönkålssallad på våra julbord. Till detta dricker vi allt mer överjäst ale-öl. Detta berättade måltidsforskaren Richard Tellström om på lunchseminariet ”Alla tiders jul – julens festmat” den 9 december 2020.

Maten vi säger adjö till

Om vi ska kunna göra plats för nya rätter på julbordet så behöver några andra klassiker tyvärr lämna bordet. Enligt Tellström är syltor, sillsallad, lutfisk och dopp-i-grytan på väg bort. Kanske är det ett konsistensskifte som håller på att ske mellan nuvarande generationer? Även mumman håller på att dunsta bort.

Redan nu är det vissa maträtter som så gott som helt har försvunnit från julborden. Till exempel blir det allt mer ovanligt med bruna bönor, kåldolmar, kokt nöttunga, äggost och potatiskorv.

Vad kommer härnäst?

I ICA:s framtidsrapport ”100 år och framåt” har man undersökt hur framtiden kan tänkas se ut år 2040. I rapporten får 00-talisterna ge sin syn på mat idag och i framtiden. År 2040 kommer 00-talisterna vara vuxna och ha stor makt över vad vi äter – även på julbordet.

I rapporten framgår att nästan 70 procent av 00-talisterna kommer äta ännu mer närodlat. Därmed kommer ursprunget på det vi äter på julbordet vara viktigt. Det ska vara svenskt och gärna hyperlokalt producerat. Vi kommer även att få se fler gröna alternativ framåt, då två av tre i undersökningen tror att vi kommer äta mer vegetariskt.

Maträtter som är ätvänlig med fingrarna förutspås att ta plats på julbordet framöver. 00-talisterna älskar mat som kan ätas med händerna, så som pizza, hamburgare, sushi och tacos. Kanske kommer det att dyka upp en jultacos på julbordet år 2040 – vem vet?

Källor: