Smaka Sverige logotyp, länk till startsidan.
Tång

Stora alger, ofta kallade tång, är en outnyttjad resurs från våra hav. Foto: Pixabay

Publicerades

Plocka, laga och ät tång från havet

I våra svenska vatten finns många sorters tång som kan användas i matlagning. Tången har bra näringsinnehåll, god smak och en spännande textur. Nu finns en guide för dig som vill prova på att plocka och laga.

Projektet Scary Seafood vid Göteborgs Universitet har tillsammans med matkreatör Karolina Martinson tagit fram en guide för dig som vill komma igång att använda alger och tång i din matlagning.

Blåstång, knöltång, sockertång, fingertång, rörhinna och havssallat är exempel på goda sorters tång som du kan plocka, torka, steka eller koka.

Blåstång och knöltång är lätta att hitta. Du kan ofta plocka dem i strandkanten eller en bit ut i vattnet om du har vadarbyxor. Havssallat är också lättillgänglig och lätt att känna igen. Den är intensivt grön och liknar bladsallad.

Det finns inga giftiga tångsorter i våra svenska hav, men vissa är lite mer trådiga eller sega i konsistensen. Tången är bäst när vattnet är lite kallare. På sommaren kan man behöva vara försiktig med att använda tången om det är för varmt i vattnet.

Recept för inspiration

Tång är en råvara med många kvaliteteter som bra näringsinnehåll, goda smaker och spännande textur. Matkreatör Karolina Martinson har inom projektet Scary Seafood tagit fram flera recept som innehåller tång. Du hittar exempelvis recept på tortillabröd med tång, nudelsoppa med tång och nässlor, rödbetsröra med tång och strandkantsdrömmar med sockertång.

Plocka varsamt och sparsamt

De flesta tångsorterna i Sverige är fleråriga och en del arter kan bli uppemot 30 år gamla.

Du som vill ut och plocka tång i det vilda till din matlagning uppmanas att plocka varsamt. Det gäller att inte bli för girig. Bara plocka det du behöver och att lämna kvar tångens fäste mot berget så att plantorna kan fortsätta växa.