Smaka Sverige logotyp, länk till startsidan.

Alger och tång

Grön tång

Stora alger kallas ofta tång och är en outnyttjad resurs från våra hav. Foto: Pixabay

Kategori

Fisk och Skaldjur


Stora alger, ofta kallade tång, är en är en bortglömd resurs i vår matlagning. Det är en råvara som har bra näringsinnehåll, goda smaker och spännande textur. Projektet Scary Seafood har tillsammans med matkreatör och tångdykerska Karolina Martinson tagit fram en lista över tångsorter som är lätta att känna igen och som är användbara i matlagning.

Beskrivning

Blåstång: Koka toppskotten mycket lätt och använd som grönsak i sallader. Torka och mal till pulver till bakning. Pickla förökningsblåsor. Färsk blåstång som får koka med i potatis- eller fiskgrytan ger en mjuk fin smak av hav. Kan även torkas och användas som krydda och som te.

Knöltång: Koka eller smörstek de sprötliknande toppskotten. Använd som grönsak. Pickla förökningsblåsor.

Sockertång: Koka eller stek lätt, fritera, mjölksyra med grönsaker, torka och använd i bröddegar.

Fingertång: Torka och använd till buljonger för djup i smaken och fint näringsinnehåll. Stek som chips.

Rörhinna: Torka och använd i kryddblandningar och örtsalter för mild smak av skaldjur. Hacka ner färsk i soppor och såser. Fritera.

Havssallat: Ät unga exemplar råa i sallad. Torka och använd i kryddblandningar och örtsalter. Hacka ner i omeletter, pajer och soppor.

Plocka hållbart

De flesta tångsorterna i Sverige är fleråriga. En del arter kan bli uppemot 30 år gamla. Därför är det väldigt viktigt att vi aldrig river loss hela tångruskor. Lämna alltid kvar tångens fäste mot berget och klipp av plantan en bit ovanför skaftet eller längst ut i topparna. Vi bör inte plocka alltför mycket från ett och samma ställe. Lämna alltid kvar fler plantor än du skördar på varje plats, så tryggar du tångens kvarlevnad där. Det är roligt att hitta fin tång och det är lätt att bli lite girig. Plocka aldrig mer än du vet att du kommer att använda.

Uppdaterad