Smaka Sverige logotyp, länk till startsidan.
Osten Sörmlandsädel skärs upp med en svart kniv.

Sörmlands Ädel är den 14:e produkten i Sverige som nu skyddas av EU. Foto: Johan Carlson.

Publicerades

EU-märkning av Sörmlands Ädel sätter Sörmland på matkartan

Blåmögelosten Sörmlands Ädel kan nu stoltsera med EU:s geografiska märkning på förpackningen. Osten är den 14:e i raden av svenska produkter som blir skyddade av EU och som därmed kan bidra till positiva effekter för den lokala livsmedelsproduktionen och besöksnäringen.

Glädjen var stor i Sörmland när beskedet kom att EU-kommissionen godkänt den blågula geografiska märkningen av Sörmlands Ädel. På mejeriet i Hälleforsnäs hade man förberett med att ysta mer ost än vanligt.

– Det är fantastiskt roligt, hedrande och betyder väldigt mycket för oss. Vi får en bekräftelse på att det vi gör är bra. Att osten har blivit granskad och godkänd blir ett kvitto för konsumenterna att den håller hög kvalitet, säger Kerstin Jürss, vd på Jürss Mejeri, och fortsätter:

– Jag hoppas att vi genom EU-beteckningen kan bidra till att svenska konsumenter får upp ögonen för att vi har väldigt bra produkter och råvaror i Sverige. Vi har ren natur, bra djurhållning och råvaror. Vi har mat som är värd att lyfta fram och visa upp. EU-märkningen är känd i Europa och jag hoppas att vi kan bidra till ökad turism i Sörmland som matregion, säger Kerstin.

Positivt för regionen

Medlemsorganisationen Matkluster i Sörmland tar gärna tillvara de positiva effekter som EU-beteckningen kan innebära för regionen.

– Det här är ett fint erkännande för Jürss mejeri och en inspirationskälla för alla medlemmar i Sörmlands Matkluster. Sörmlands Ädel blir ett flaggskepp som vi kan bygga aktiviteter kring, till exempel ostprovningar i kombination med cider från Sörmlands äppelodlingar. Vårens ”Aptitrunda” är ett bra tillfälle då vi kan skapa aktiviteter, säger Roger Tiefensee, ordförande i Sörmlands Matkluster.

Stua som arbetar med destinationsutveckling på uppdrag av Region Sörmland och därigenom driver Stolt Mat i Sörmland, ser också positivt på att få en geografisk EU-märkning som stärker den sörmländska matidentiteten.

– Vi har många duktiga producenter i regionen. En geografisk märkning av Sörmlands Ädel tydliggör detta och är ett viktigt bidrag till att sätta Sörmland på matkartan, säger Malin Ahnelöv, processledare Stolt Mat i Sörmland.

Krämig och smakrik

Den skyddade geografiska beteckningen på Sörmlands Ädel garanterar att osten du köper är producerad i landskapet Södermanland och att råvaran som osten tillverkas av är ekologisk mjölk från tre specifika koraser som om somrarna betar gräs på de sörmländska betesmarkerna.

Enligt Kerstin Jürss är Sörmlands Ädel krämig utan att vara rinnig och smakrik utan att vara stark.

– Den brukar falla de flesta i smaken. Även de som vanligtvis inte är så förtjusta i blåmögelost, säger Kerstin.