Smaka Sverige

Grönkål

Grönkål

Grönkål. Foto: Eva Hessel/Hushållningssällskapet Halland

Kategori

Rotfrukter, kål och lök

Landskap

Halland

I produktion sedan

1300-talet

Produktbeskrivning

Grönkål, även kallad bladkål eller kruskål, är en variant av arten kål med mörkt gröna eller blågröna, krusiga blad på utdragna stänglar. Grönkål är rik på både järn, C-vitamin, A-vitamin och lutein.

Historia

Grönkål är en mycket gammal kulturväxt. Man vet att grönkål fanns i Sverige redan på 1300-talet och att den förmodligen infördes i landet betydligt tidigare. Redan på 1300-talet talade man om kålgårdar som var vanliga både på landet och inne i städerna. (Kålgård var en vanlig beteckning på grönsaksodling.)

Vitkålen är en kålsort som fördes in i landet betydligt senare. Svensk rödkålstradition är av ännu yngre datum.

Idag äts grönkål, förutom i Halland, främst i norra Tyskland och i Danmark. På senhösten ligger grönkålsoset tungt över Holstein och Mecklenburg.

Grönkål har under lång tid odlats i Halland. På 1800-talet sökte sig många fattiga hallänningar till Nordtyskland för att arbeta. När de återvände tog de populära matvanor med sig.

Det har därför spekulerats kring möjligheten att det hallänningar som varit i tjänst i norra Tyskland som förde med sig intresset för grönkålen tillbaka hem.

Grönkålen är den kåltyp som står den vilda kålen närmast. Den är vinterhärdig och kan stå ute i snön och skördas efter behov. Kålsmaken blir mildare om kålen skördas efter att den blivit frostbiten. Då omvandlas kolhydraterna till socker och kålen får fylligare smak.

Grönkål har högt innehåll av A- och C-vitamin och är mycket fiberrik. Grönkål har ganska kraftig kålsmak.

Uppdaterad

Källor

  • Håkan Palm, HD 4/12 2011