Smaka Sverige logotyp, länk till startsidan.
Bild på pepparkaksbak

Publicerades

Pepparkaka till vardag och fest

Pepparkakan kan som bekant se ut lite hur som helst, men det verkar inte spela någon roll. Den är och förblir en av våra mest älskade kakor och den har anor tillbaka så långt som till 1300-talet.

Den har anor som imponerar. På ett ställe kan man läsa att det fanns pepparkakor på bröllopet mellan kung Magnus Eriksson och drottning Blanka av Namur 1335. På ett annat ställe att nunnorna på Vadstena kloster 1444 uppmanades äta en pepparkaka om dagen för hälsans skull.

Men vad är det som gör den här kakan så speciell, även idag?

– Pepparkakans långa historia är en av förklaringarna, men också att den fyller sitt syfte. Fikapausen är viktig. Det är viktigt att man sätter sig ner en stund tillsammans. Och det finns ju något lekfullt över pepparkakor också. Man kan göra olika figurer och bygga hus av pepparkaka, säger Magnus Johansson, välkänd konditor som bland annat stått för desserten till Nobelfesten under många år och vunnit OS med Svenska Kocklandslaget.

Han säger att många av de gamla kakorna ofta har en symbolisk form. Som till exempel kringlan eller då pepparkakan som i sitt mest traditionella utförande är hjärtformat.

Men för pepparkakan skiljer sig inte bara utseendet, utan även konsistensen. De runda skånska pepparkakorna är ju mycket större och dessutom mjuka. Kan man säga vilken som är mest rätt?

– Frågar du en skåning är ju deras pepparkaka mest rätt. Jag tycker det är kul att sådana här regionala skillnader kan finnas kvar. Allt måste ju inte vara likadant.

Vad är det som gör en pepparkaka till en pepparkaka?

– Kryddsättningen. Utan den är det ingen pepparkaka.

Magnus Johansson säger att kryddnejlika, kardemumma och kanel ursprungligen användes för dess hälsoeffekters skull. Det kanske också kan vara orsaken till att det finns så mycket skrock om pepparkakor. Som att man blir snäll av att äta dem eller att man får tur om man knackar på den och den delar sig i tre.

– Det finns mycket kärlek till pepparkakor. Det är likadant med exempelvis apfelstrudel nere i Österrike. Det är ett annat bakverk med mycket myter kring sig.

Det finns ju onekligen många ”dagar” nuförtiden. Förutom pepparkakan så har bland annat även kanelbullen, mandelkubben, punschrullen och mazarinen egna dagar. Vad fyller de för funktion?

– Bortsett från att vi i bageribranschen tycker att det är kul tror jag att det har ett symbolvärde. Att ta sig tid med en annan människa är inte självklart idag. Ur den aspekten blir det ett tillfälle att göra saker tillsammans, göra deg, baka kakor och äta. Jag minns själv hur jag bakade pepparkakor som liten med farmor och med mamma. Det var det första man fick göra i köket.

Så hur ska man fira pepparkakans dag?

– Äta mycket pepparkakor så klart. Att träffas och baka tillsammans är jättekul. Hemma måste vi baka pepparkakor. Sonen gillar det, vi får se hurdana de blir. Man kan ju testa att prova något nytt också. Har du inte ätit en nybakad skånsk pepparkaka tidigare, tycker jag att du ska göra det. Nybakad skånsk pepparkaka med lite saltat smör och en skiva hårdost är helt magiskt, säger Magnus Johansson.

Hur bakar man de bästa pepparkakorna?

– Var inte rädd för att krydda. Hitta ett bra mjöl och ett bra smör och kör inte degen i hushållsmaskinen för länge. Då drar den sig samman.

Har du förresten bjudit på pepparkaka någon gång när det varit Nobelfest?

– Nej, det har jag inte gjort. Men det kanske man skulle göra så att gästerna blir lite snällare...