Smaka Sverige logotyp, länk till startsidan.

Matjessill från Klädesholmen

Matjesfiléer från Klädesholmen ligger på en smörgås.

Matjesfiléer från Klädesholmen. Foto: Joachim Bråse.

Kategori

Fisk och Skaldjur

Landskap

Bohuslän

I produktion sedan

1950-talet

Matjessill från Klädesholmen/Matjesfiléer från Klädesholmen är sillfiléer som är konserverade tillsammans med kryddor. Kunskapen om hur denna sill ska beredas har byggts upp under flera generationer på ön Tjörn.

Ingredienser/innehåll

Sillen som används till Matjessill från Klädesholmen är utvald efter bland annat storlek och fetthalt. Sillen är filead och kryddad enligt ett hemligt recept.

Matjessillen från Klädesholmen är glansig och gråaktig med inslag av rött och silver. Smaken beskrivs som sötaktig och kryddig med toner av ättika. Doften har inslag av kanel, nejlika, peppar och dill.

Processen

Sillen som används till Matjessill från Klädesholmen fångas i Norska havet, Nordsjön, Skagerrak och Kattegatt. Sillen äter djurplankton, kräftdjur, fisklarver och blötdjur.

De sillsorter som används är könsmogen nordsjösill, Rügensill och Atlanto-Skandisk sill.

Numera sker den första beredningen i samband med fångst. Den fileas och läggs i tunnor med en speciell kryddblandning. Därefter transporteras den till Klädesholmen. När sillen är mogen är det dags för slutberedning. Slutberedningen sker alltid i området Tjörns skeppsreda. Skeppsreda är en gammal indelning av områden i Bohuslän.

Före slutberedningen kontrolleras sillens utseende, kvalitet, doft och smak. Sedan sorteras den och ytterligare kryddor tillförs. Sist paketeras sillen. Antingen som hela filéer eller i skurna bitar.

Under hela tillverkningen kontrolleras kvaliteten på sillen. Detta görs av personer med lång erfarenhet av sillberedning.

Skyddad EU-beteckning

Intresseföreningen Matjessill från Klädesholmen har ansökt om skyddad geografisk beteckning (SGB) för Matjessill från Klädesholmen/Matjesfiléer från Klädesholmen hos EU.

Geografisk utbredning

All tillverkning av Matjessill från Klädesholmen ska ske i Tjörns skeppsreda. Tjörns skeppsreda motsvarar ungefär Tjörns kommun. Tjörn är en ö och en kommun som ligger i Bohuslän. Området består även av ett antal mindre öar. Klädesholmen är en av dessa öar.

I detta område finns den kunskap som behövs för att tillverka Matjessill från Klädesholmen. Kunskapen har byggts upp under flera generationer. Det handlar om hur sillen ska fiskas, beredas, kryddas och konserveras. Det behövs också kunskap om de speciella kryddsåser som används. Slutligen krävs också kunskap om det som är speciellt med produkten och det anseende och rykte den har.

Matjessill från Klädesholmen/Matjesfiléer från Klädesholmen har en speciell och egen karaktär. Detta hänger ihop med råvaran. Det hänger också ihop med hur tillverkningen går till och de kryddblandningar som används.

Historia

Närheten till havet har gjort att fiske länge har varit viktigt i området. Redan på 1500-talet hade sillen stor ekonomisk betydelse för Bohuslän.

Sillfisket har sedan flera hundra år påverkat Klädesholmen. Andra halvan av 1700-talet blev en storhetstid för Klädesholmen. Då bodde närmare 1000 personer på den lilla ön. På 1930-talet startades de första konservfabrikerna på Klädesholmen.

Matjessill har gjorts på Klädesholmen sedan 50-talet.

Uppdaterad