Smaka Sverige logotyp, länk till startsidan.

Håkan Björk gör braxenburgare i Ringsjön i Skåne

Kollage: Burgare på braxenfärs och Håkan Björk med dipom på SM i Mathantverk

Bortglömda fiskar kan återigen hamna på tallriken. Varför inte en braxenburgare?! Håkan Björk gör burgare på färs från braxen i den lokala sjön.

Text och foto:

Text: Annelie Lanner Foto: Björks Ringsjön

En silvermedalj i klassen värmebehandlad fisk ser Håkan Björk från Björks fiskbutik och rökeri vid Ringsjön i Skåne som ett stort steg framåt, både för hållbarheten och för smaken. Och han får medhåll av juryn i SM i mathantverk.

I Ringsjön mitt i Skåne behöver man bli av med vitfisken - för det finns för mycket. Med sin SM-silverprodukt kan Håkan Björk på Björks Ringsjön ha hittat modellen.

– Det är hållbart och det är närproducerat. Nu är tiden rätt för den här produkten, utbrister Håkan Björk.

Tiden är mogen för braxenbiff

I Ringsjön fiskas årligen 20 ton ål, gädda, gös och abborre, men fyra gånger så mycket mört och braxen måste tas upp för att hålla balansen i sjön. Sjöns braxen är fantastiskt fin skryter Håkan.

– För drygt 50 år sedan skickades braxen från den här sjön till hovet i Stockholm och hade särskilt sigill.

Nu är efterfrågan från kunder på hel fisk betydligt mindre. Därför har Håkan samarbetat med olika kockar för att utveckla en produkt som kan säljas både i deras restaurang, till foodtrucks som vill ha ett fiskalternativ och direkt till konsument. Braxenbiffen är resultatet av detta.

– Vi filéear fisken innan vi fryser den. När den ska tillagas maler vi filéerna och det ger en väldigt god smak.

SM-juryn höll med Håkan och skrev i sin bedömning att ett långsiktigt och träget arbete har resulterat i en marknadsmässig fulländad all-rounder.

Och dessutom bidrar varje braxenbiff till att hålla rätt fiskenivåer i RIngsjön.

Burgare på brax

Braxenburgare

Utbildning inom mathantverk

  • Eldrimner utbildar mathantverkare i korta och längre kurser inom chark, bageri, mejeri, fiskförädling och förädling av bär, frukt och grönt.
  • Eldrimner och Torsta har en ettårig yrkeshögskoleutbildning. Utbildningen består av praktisk undervisning i Ås, teoretiska studier på distans samt till hälften av praktik hos mathantverksföretag runt om i landet.
  • Läs mer på Eldrimners webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Uppdaterad

Hitta lokalt mathantverk

» Din vägvisare till Sveriges mathantverk  Länk till annan webbplats.

Karta som visar var du hittar Sveriges mathantverkare.


» Upplev lokal mat och dryck i Sverige med White Guide Länk till annan webbplats.

White Guides Mat- och Dryckeskalender™ tipsar dig om evenemang och aktiviteter som hyllar det närproducerade mathantverket.


Gårdsbutiker och REKO-ringar

För att köpa lokalt mathantverk kan du söka efter din närmaste gårdsbutik eller REKO-ring. REKO-ringarna använder facebook där du får veta vad du kan beställa och var och när de beställda varorna kan hämtas.