Smaka Sverige logotyp, länk till startsidan.

Jörgen driver lanthandel mitt i stan

Kollage av lanthandel och Jörgen som ystar ost

Jörgen Appelgren har gått Eldrimners utbildning i hantverksmejeri och driver nu en urban lanthandel i Abrahamsberg i västra Stockholm.

Text och foto

Eldrimner

Jörgen Appelgren är en av dem som tagit tag i sina drömmar om en egen verksamhet inom mathantverk. Vägen dit gick via Eldrimners ettårig yrkeshögskoleutbildningen i mathantverk med inriknting hantverksmejeri.

Jörgen Appelgren gick mejeriinriktningen och driver nu Din Urbana Lanthandel i Abrahamsberg i Stockholm där han säljer svenskt mathantverk och andra produkter med hållbart förtecken, till exempel olika kulturspannmål och specialkaffe.

Jörgen är också en skicklig mejerist och både hans egna ostar och ost från andra hantverksmejerier runt om i landet säljs i butiken. När du besöker butiken ska du passa på att prata ost med honom. Du lär dig garanterat något nytt!

Jörgen tycker att det bästa med yrkeshögskoleutbildningen i mathantverk var möjligheten till praktik och att få träffa på så många likasinnade människor.

– Utbildningen betydde att jag äntligen tog tag i mina idéer och tog det nödvändiga steget mot att starta eget företag. För mig handlade inte i första hand att jag gick en utbildning för att lära mig mejeri utan att jag tog tag i mina drömmar. Det hade lika gärna kunnat bli någon av de andra grenarna i utbildningen.

Utbildning inom mathantverk

  • Eldrimner utbildar mathantverkare i korta och längre kurser inom chark, bageri, mejeri, fiskförädling och förädling av bär, frukt och grönt.
  • Eldrimner och Torsta har en ettårig yrkeshögskoleutbildning. Utbildningen består av praktisk undervisning i Ås, teoretiska studier på distans samt till hälften av praktik hos mathantverksföretag runt om i landet.
  • Läs mer på Eldrimners webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Uppdaterad

Hitta lokalt mathantverk

» Din vägvisare till Sveriges mathantverk  Länk till annan webbplats.

Karta som visar var du hittar Sveriges mathantverkare.


» Upplev lokal mat och dryck i Sverige med White Guide Länk till annan webbplats.

White Guides Mat- och Dryckeskalender™ tipsar dig om evenemang och aktiviteter som hyllar det närproducerade mathantverket.


Gårdsbutiker och REKO-ringar

För att köpa lokalt mathantverk kan du söka efter din närmaste gårdsbutik eller REKO-ring. REKO-ringarna använder facebook där du får veta vad du kan beställa och var och när de beställda varorna kan hämtas.