Smaka Sverige logotyp, länk till startsidan.

Amanda får Hållsunga Gård & Skafferi att växa

Amanda och korna

Amanda Hansson på Hållsunga Gård & Skafferi i Kungälv utvecklar charkuteri på gården.

Text och foto

Annelie Lanner, Ampliphyfoto + privat

På Hållsunga Gård & Skafferi har utvecklingen gått snabbt sedan Amanda Hansson avslutade sin utbildning till hantverkscharkuterist på Eldrimner i Jämtland för knappt två år sedan. Företaget har både öppnat butik, anställt sina första medarbetare och vunnit medaljer i SM. Lagom till sommaren ska gårdens eget charkuteri stå klart.

Hållsunga Gård & Skafferi ligger i Kärna i Kungälvs kommun, inte långt från havet. Här utvecklar Amanda gården och produktionen tillsammans med sin pappa. Efter att ha avslutat den ettåriga yrkeshögskoleutbildningen i mathantverk på Eldrimner, som är nationellt centrum för mathantverk, har Amanda inte tvekat att omsätta sin kunskap i praktik.

– Jag har alltid varit matintresserad och har en teoretisk utbildning i måltidsekologi från Örebro universitet. Under den utbildningen fick jag upp ögonen för att äta och producera mer hållbart och eftersom jag gärna vill göra det på egen hand så tyckte jag att det var bra att komplettera med utbildningen till hantverkscharkuterist på Eldrimner, säger Amanda.

Stipendie för bidrag till hållbar utveckling i Kungälvs kommun

Med sin passion för mat och hållbarhet har hon drivit verksamheten framåt, och hennes insatser har belönats med både medaljer i SM och ett hållbarhetsstipendium från sin hemkommun.

– Det var jätteroligt att kommunen uppmärksammade oss på det här sättet, säger Amanda.

Stipendiet har delats ut sedan 2005 och syftet är att uppmuntra till insatser som bidrar till hållbar utveckling, både lokalt och globalt. Det menar Kungälvs kommun att Hållsunga gård och skafferi gör på flera sätt: den ekologiska odlingen, djurhållningen som bidrar till biologisk mångfald, arbetet med hela kedjan från produktion till försäljning samt att de bidrar till folkbildning genom kommunikation och kunskapsspridning till konsumenter i Kungälvs kommun. På företagets Facebook-sida skriver Amanda regelbundet om både djurhållning och småskalig livsmedelsproduktion.

Bevarat släktens traditionella recept

På senaste SM i Mathantverk tog Amandas produkter medalj i både chark- och ost-klasser. Hennes leverpastej blev utsedd till bäst i klassen i kategorin övriga charkuterier. Juryn tyckte att det var en god pastej med fin karaktär. Men, trots att det är till charkuterist hon är utbildad är Amanda också en duktig mejerist. I klassen övriga ostar fick hennes Halleraost en guldmedalj. Juryn bedömde att osten var exceptionellt hantverk med högsta poäng för smak och doft. I omdömet kan man läsa att juryn redan under provningen började fantisera om maträtter där osten ingår. Genom att kombinera traditionellt mathantverk med moderna innovationer har hon skapat en unik och attraktiv verksamhet.

– Mest stolt är jag nog över att jag har bevarat släktens traditionella recept. Min mormor jobbade mycket med charkuterier och hennes recept på kokkorv finns nu i vårt sortiment. Den traditionella bohuslänska brynosten har också blivit en storsäljare. Det är många äldre som är glada över att den nu finns att köpa. Dessutom har den kommit att uppskattas även av yngre, och det känns väldigt roligt, säger Amanda.

Gården har tidigare haft mjölkkor, men till hösten kommer det troligen enbart finnas gräsbetande köttdjur på gården.

– Det blir lite mindre jobb med köttdjuren. Det är nog många bollar i luften att hålla koll på i en sådan här verksamhet, säger Amanda, samtidigt som hon säger att hon uppskattar variationen det innebär att sköta djur, ysta, snurra korv, bokföra, marknadsföra och vara ansvarig för personalen.

Före sommaren ska det nya charkuteriet på gården vara klart.

– Då ser jag fram emot att utveckla många nya produkter, bland annat lufttorka och röka mer, säger Amanda.

Idag tillverkar hon bland annat ost, marmelad, köttbullar, pastejer och färskkorvar. Korv var något som hon har fick upp ögonen för under utbildningen på Eldrimner, men då behövdes råvara från gris och ett tag var det något som Amanda funderade på, men det blev inga egna grisar på gården.

– Vi behöver avgränsa oss. Jag är väldigt glad över att jag har hittat en grisuppfödare att samarbeta med här i närheten, säger Amanda.

 

Utbildning inom mathantverk

  • Eldrimner utbildar mathantverkare i korta och längre kurser inom chark, bageri, mejeri, fiskförädling och förädling av bär, frukt och grönt.
  • Eldrimner och Torsta har en ettårig yrkeshögskoleutbildning. Utbildningen består av praktisk undervisning i Ås, teoretiska studier på distans samt till hälften av praktik hos mathantverksföretag runt om i landet.
  • Läs mer på Eldrimners webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Korv på ett fat med morot, lagerblad, svartpeppar och lök.

Färskkorv från Hållsunga Gård och Skafferi i Kungälv.

Uppdaterad

Hitta lokalt mathantverk

» Din vägvisare till Sveriges mathantverk  Länk till annan webbplats.

Karta som visar var du hittar Sveriges mathantverkare.


» Upplev lokal mat och dryck i Sverige med White Guide Länk till annan webbplats.

White Guides Mat- och Dryckeskalender™ tipsar dig om evenemang och aktiviteter som hyllar det närproducerade mathantverket.


Gårdsbutiker och REKO-ringar

För att köpa lokalt mathantverk kan du söka efter din närmaste gårdsbutik eller REKO-ring. REKO-ringarna använder facebook där du får veta vad du kan beställa och var och när de beställda varorna kan hämtas.