Smaka Sverige logotyp, länk till startsidan.

Litteratur om landskapsmat och mattraditioner

Julskinka och brysselkål

Att äta julskinka är en sedan länge bevarad mattradition i Sverige. Foto: Robin Haldert/TT.

För att hitta litteratur om mat i ett specifikt landskap kan du läsa artiklarna om matkultur i Götaland, Svealand och Norrland. Där finns litteraturlistor för alla Sveriges landskap. Nedan listas litteratur som är allmän för matkultur i hela Sverige. Litteraturen om svensk mat och dryck fokuserar generellt på de välbärgade delarna av böndernas mat- och måltidskultur. Arbetarklassen är sällan representerad.

Halling, B. 1994. Goda Sidorna, TeleMedia.

Hovberg, Eva (red.) 1979. Mat och bak med tradition, Malmö: Richters Förlag.

Jakobsson, O (red) 1963. Svenska landskapsrätter. Ett urval. Stockholm: Generalstabens litt. anst.

Johansson, S. 1974-1986. Gammaldags mat och bak. [D. 1-4] Urshult: S. Johansson.

Linder, J. 2005. Det glömda köket, Stockholm: Albert Bonniers förlag.

Lorentz, A. 1972. Mattraditioner och landskapsrätter. Stockholm: LT.

Matboken. Framtidskök och historisk mat. Vardagsmatens tio-i-topp. 2004. Stockholm : Sveriges hembygdsförbund.

Serra, D. och Tunberg, H. 2009. En sås av ringa värde och andra medeltida recept. Malmö: A & J Books. ISBN: 978 91 977529 1 6

Skribent

Håkan Jönsson, etnolog vid Lunds Universitet

Paulina Rytkönen, docent i ekonomisk historia vid Södertörns högskola

Uppdaterad