Inom projektet Landskapsmåltider har kockar, bagare och råvaruproducenter samarbetat för att generera kreativa nytolkningar av våra regionala mattraditioner. Med nya läckra kombinationer av traditionella råvaror ska 26 landskapsmåltider väcka nya generationers intresse för platsens unika måltidskultur.
De 26 landskapsmåltiderna består av förrätt, varmrätt och dessert tillagade på råvaror med anknytning till landskapet. Traditionella råvaror och smaker har kombinerats med målet att väcka nya generationers intresse för landskapets unika måltidskultur och samtidigt stimulera till landsbygdsutveckling och gastronomisk turism.
- Det är många unga kockar som varit med och skapat måltiderna, och här finns många nya smaker. Jag hoppas många ska passa på att smaka och uppleva något nytt, säger Leif Bergsten, en av drivkrafterna i projektet Landskapsmåltider.
Tanken är att landskapsmåltidernas menyer ska vara exempel på hur man kan använda de lokala råvarorna, men det är inget fast koncept.
- Vi har till exempel inga vegetariska rätter, men kockarna kan inspireras att ta fram vegorätter med lokala smaker, säger Leif Bergsten.
Inte bara mat
Landskapsmåltiderna är mer än bara mat. Tanken är att lyfta blicken och se måltidens fulla potential - socialt och kulturellt.
- Det är runt matbordet vi har sociala utbyten och delar kunskap med varandra. Hur maten smakar påverkas av omgivningen och därför har måltidsupplevelsen även tagits fram i samarbete med designers och konsthantverkare, berättar Magnus Gröntoft, medlem i Måltidsakademin och i styrgruppen för Landskapsmåltiderna.
Uppdraget till kreatörerna har varit att skapa en gastronomisk helhetsupplevelse i form av en trerätters måltid uppbyggd kring lokala råvaror, drycker, traditioner samt textiler, glas, porslin och annat som hör måltiden till.
Landskapsmåltiderna är ett verktyg
Landskapsmåltiderna gör nu turné i Sverige och lyfts fram av lokala arrangörer som skapar aktiviteter kring måltiderna. På så sätt blir måltiderna ett verktyg som bidrar till att uppmärksamma lokala råvaror och mattraditioner.
Exempel på aktiviteter kring Sveriges nya landskapsmåltider
- Presenteras i bokform under hösten 2023. Kring bokrelease genomförs även fotoutställning och deltagande på bokmässan i Göteborg.
- 5000 smakprover från 8 landskap serverades på Skansen den 6 juni.
- Sveriges Nya Landskapsmåltider gästspelade på Sveriges ambassad i Paris
- Vid en avslutningsmottagning för det svenska ordförandeskapet i EUs ministerråd i Paris den 20 juni serverades en gastronomisk resa genom Sverige inspirerat av landskapsmåltiderna till de 300 internationella gästerna.
- Munskänkarna med sina 30,000 medlemmar, 176 sektioner och 18 regioner fördelade över Sverige har erbjudit sig att ta fram passande vinpaket till de olika landskapsmåltiderna samt att prova/testa de befintliga dryckesförslag som redan finns.
- Landskapsmåltiderna har även inspirerat offentlig sektor. Under Måltidens Dag, den 19 oktober lanserar Ekerö kommun ”Ekerörätten”. Den serveras i olika tappningar för att passa kommunens 5 500 matgäster i förskolor, skolor och äldreomsorg. Detta är ett samarbete med MatTanken Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
- Vid Stockholm Conference of Gastronomy 2023 kommer landskapsmåltiderna att exponeras som en integrerad del av konferensen.
- Projektet avslutas under 2024 och en utvärderingskonferens genomförs under våren 2024.
Fakta om projektet
Namn: Sveriges Nya Landskapsmåltider
Kontakt: Leif Bergsten, projektledare, leif.bergsten@folketshusochparker.se
Initiativtagare: Gastronomiska Akademien, Måltidsakademien, Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien och Folkets Hus och Parker.
Finansiering: Europeiska jordbruksfonden, genom Jordbruksverkets utlysning för måltidsexport.