Smaka Sverige logotyp, länk till startsidan.
Oxcarpaccio på fat.

Oxcarpaccio - en förrätt ur Västergötlands landskapsmåltid. Foto: Katja Ragnstam

Publicerades

Nya landskapsmåltider lyfter regionala mattraditioner

Med nya läckra kombinationer av traditionella råvaror ska 26 landskapsmåltider väcka nya generationers intresse för platsens unika måltidskultur.

Vad sägs om oxcarpaccio från Västergötland, en bohuslänsk tapas med spekemakrill, tång och ostron eller älgrullad med syltade rönnbär från Jämtland? Inom projektet Landskapsmåltider har kockar, bagare och råvaruproducenter samarbetat för att generera kreativa nytolkningar av våra regionala mattraditioner.

I 26 nyskapade landskapsmåltider hittar du förrätt, varmrätt och dessert tillagade på råvaror med anknytning till landskapet. Traditionella råvaror och smaker har kombinerats med målet att väcka nya generationers intresse för landskapets unika måltidskultur och samtidigt stimulera till landsbygdsutveckling och gastronomisk turism.

- Landskapsmåltidernas menyer är ett exempel på hur man kan använda de lokala råvarorna, men det är inget fast koncept. Nu är det upp till alla att inspireras att göra egna kombinationer utifrån landskapets specialiteter och regionens förutsättningar, berättar Magnus Gröntoft, medlem i Måltidsakademin och i styrgruppen för Landskapsmåltiderna.

Inte bara mat

Landskapsmåltiderna är så mycket mer än bara mat. Tanken är att lyfta blicken och se måltidens fulla potential - socialt och kulturellt.

- Landskapsmåltiden består av tre rätter, men den handlar också om dukningen, musiken och omgivningen. Det är runt matbordet vi har sociala utbyten och delar kunskap med varandra. Hur maten smakar påverkas av omgivningen och därför har måltidsupplevelsen även tagits fram i samarbete med designers och konsthantverkare, berättar Magnus Gröntoft.

Uppdraget till kreatörerna har varit att skapa en gastronomisk helhetsupplevelse i form av en trerätters måltid uppbyggd kring lokala råvaror, drycker, traditioner samt textiler, glas, porslin och annat som hör måltiden till.

 

Leif Bergsten och Carl Jan Granqvist i ett kök.

Leif Bergsten, Folkets Hus & Parker utvecklade tillsammans med Carl Jan Granqvist från Gastronomiska Akademien grundidén för Sveriges nya Landskapsmåltider.

En folklig matfest på turné

Måltiderna kommer att lanseras lokalt genom Folkets Hus och Parker och intresset är stort från föreningar och restauranger som vill skapa matupplevelser på olika platser runt om i landet.

- Under året kommer landskapsmåltiderna att göra en turné i Sverige genom att lokala arrangörer på olika sätt skapar aktiviteter kring landskapsmåltiderna. Jag tror det blir en folklig fest, säger Leif Bergsten en av drivkrafterna i projektet Landskapsmåltider.

Landskapsmåltiderna kommer även att göra ett gästspel i huvudstaden i samband med att Stockholm 2023 är Europas Gastronomiska Huvudstad. Leif Bergsten hoppas att många ska ta chansen att smaka landskapsmåltiderna på sina resor runt i landet eller hemma lokalt.

- Det är många unga kockar som varit med och skapat måltiderna, och här finns många nya smaker. Jag hoppas många ska passa på att smaka och uppleva något nytt, säger Leif Bergsten.

Initiativtagare till satsningen Landskapsmåltider är Gastronomiska Akademien, Måltidsakademien, Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien och Folkets Hus och Parker. Projektet är finansierat av landsbygdsprogrammet genom Jordbruksverkets utlysning för måltidsexport.