Smaka Sverige logotyp, länk till startsidan.
Christina Möller och Ella Nilsson håller upp varsin bok om Landskapsmåltier.

Christina Möller och Ella Nilsson har anpassat recepten i Sveriges Landskapsmåltider för en receptbok. Foto: Jordbruksverket

Publicerades

Matprofilerna Christina och Ella har gjort landskapsmåltider lätta att laga

Initiativet Landskapsmåltider har engagerat kockar, producenter och matkreatörer land och rike runt för att ta fram måltider som representerar Sveriges landskap. Matprofilerna Christina Möller och Ella Nilsson har involverats för att göra rätterna lättare att laga för oss hemmakockar.

Under 2023 har varje landskap fått en måltid att vara stolt över. Närmare 500 personer har varit involverade för att ta fram måltider med råvaror och smaker inspirerade av platsen. Arbetet har resulterat i läckerheter som Nässelsoppa på gösbuljong från Sörmland, Helstekt reninnanlår med lingonsky från Lappland och Sötost med rårörda björnbär från Halland.

Nu har matprofilerna Christina Möller och Ella Nilsson med bakgrund inom folkbildning i matkultur, hälsa och kokkonst tagit sig an uppgiften att förenkla recepten.

— Det roligaste med det här är att se all kreativitet och fantasi som finns i rätterna, sade Ella Nilsson vid ett seminarium om landskapsmåltiderna på Stockholm Gastronomic Conference.

— Alla recepten har en själ. De är så olika och har så mycket hjärta och kärlek, sade Christina Möller.

Ella och Christina har haft dialog med kockarna och provlagat förrätter, huvudrätter och desserter från norr till söder. Det har varit en smakrik utmaning att få till rätt mått och storlek på recepten som passar för hemmalagning.

— I kockarnas recept är det mycket nypor och knivsuddar, förklarar Christina.

De förenklade recepten tillsammans med texter av journalisten Christian Daun finns nu utgivna i bokform. Boken Landskapsmåltider kan köpas i bokhandeln eller lånas från biblioteken.

Om projektet

Projektet Landskapsmåltider är ett samarbete mellan Folkets Hus och Parker, Länk till annan webbplats. Gastronomiska Akademien, Länk till annan webbplats. Måltidsakademien Länk till annan webbplats. och Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien Länk till annan webbplats..

Projektet har engagerat kockar, bagare, råvaruproducenter, designers, konsthantverkare och dryckesutvecklare i hela landet.

Målet är att väcka nya generationers intresse för landskapens unika råvaror och måltidskultur, samt bygga lokal stolthet och stimulera till landsbygdsutveckling och gastronomisk turism i Sverige.

Projektet har varit möjligt tack vare medel från EU beviljade av Jordbruksverket.