Smaka Sverige logotyp, länk till startsidan.
Bildkollage av åker med linser och tallrik med linser

Frida Thomsson och Marie Håkansson odlar Gotlandslins på Mickelgårds i När på Gotland. Foto: Jörgen Thomsson och SALT food & communication

Publicerades

Positivt besked från Bryssel - Gotlandslins får skyddad ursprungsbeteckning

Liten men naggande god är den senaste i raden av svenskproducerade livsmedel som skyddas av EU. Gotlandslins har fått det eftertraktade beskedet från Bryssel om en skyddad ursprungsbeteckning inom EU.

Gotlandslins är nummer 22 i raden av produkter i Sverige med skyddad beteckning och gör nu Bruna bönor från Öland sällskap bland baljväxterna. Bakom ansökan av skyddad ursprungsbeteckning står föreningen Gotlandslins som idag har all anledning att fira.

— Vår vision är att vi Sverige börjar använda och uppskatta våra svenskodlade baljväxter. Vi hoppas att märkningen av Gotlandslins bidrar till att kockar både hemma och på restaurang, och såklart matgäster, börjar uppskatta de smaker och kvaliteter som baljväxter faktiskt har. Inte minst när de odlas på våra breddgrader med lite långsammare tillväxt. Gotlandslinsen har kvaliteter som kan bidra till att höja den kulinariska statusen på svenska linser och baljväxter överlag, säger Tomas Erlandsson, från Föreningen Gotlandslinsen och vd för Nordisk råvara som saluför Gotlandslins.

Trivs i det gotländska klimatet

Gotlandslins är namnet på torkade frön från åkerlinsen (Lens culinaris) som är en gammal kulturväxt som traditionellt har odlats på Gotland. Genom århundranden har åkerlinsen anpassat sig till odlingsmiljön på Gotland med perioder av ringa nederbörd och magra jordar. Alltså en gröda med stor potential tänkte Thomas Erlandsson när konsumenterna alltmer börjat efterfråga baljväxter.

— I början av 2010-talet initierade vi tillsammans med odlaren Per Modig ett odlingsprojekt med utsäde från SLU:s försöksodlingar, berättar Tomas Erlandsson och fortsätter:

— 2016 kunde vi göra Gotlandslins tillgänglig för marknaden och intresset och volymerna har ökat sedan dess. Idag har vi en handfull odlare som levererar Gotlandslins för konsumtion.

Produktionsområdet för ”Gotlandslins” består av öarna Gotland och Fårö samt intilliggande småöar utom Stora och Lilla Karlsö. Odlingen av Gotlandslins görs som en del i en växtföljd där man växlar odling med att skörda vall och låta djur beta. De betande djuren gör att markerna får en naturlig gödsling. Gotlandslins samodlas oftast med havre som ger växtstöd och lagom med ljus för linsen att mogna.

Liten men naggande god

Sedan Gotlandslins åter började odlas i större omfattning har den kommit att bli en signaturgröda på Gotland.

Gotlandslins är en relativt liten lins med tunt skal och fast kött. Färgskalan går från orange med dragning åt gult eller grönt.

Till följd av linsbuskens relativt långsamma tillväxt har Gotlandslins en komplex smakbild med inslag av baljväxt samt toner av smör, rostade solrosfrön och hasselnötter. Torkad beskrivs den ha en mild doft av nyslaget hö/timotej.

— Linser är smakliga, mångsidiga och tämligen enkla att använda i många olika rätter, röror och spreads. Dessutom är den en kvävefixerande gröda som är en riktig nyttogörare för jorden. Att utveckla växtföljder med mer grödor för direkt humankonsumtion ger oss en mycket starkare beredskap då det kan ligga nyttig mat som håller länge ute i ladorna, säger Tomas Erlandsson.

Hur äter du själv helst Gotlandslins?

Den godaste finkrogsrätt jag smakat med Gotlandslins var Gotlandslinsen naturellt lättkokt till Gotländskt lamm. Annars tycker jag om den vardagligt i en pastasås eller groddad som pålägg på smörgås.

Kollage av bild på blommande linsplanta och Tomas Erlandsson på producentföreningen för Gotlandslins.

Tomas Erlandsson från Föreningen Gotlandslinsen och vd för Nordisk råvara som saluför Gotlandslins. Foto: Tomas Erlandsson och SALT Food & Communication