Smaka Sverige logotyp, länk till startsidan.
Bohusläns blåmusslor

Bohusläns blåmusslor har en skyddad ursprungsbeteckning i EU. Foto: Jonas Wettre

Publicerades

Bohusläns blåmusslor - en proteinkälla från havets skafferi

Klimatsmart, nyttig och god! Så beskriver musselentreprenören Janne Bark Bohusläns blåmusslor som erhållit en skyddad ursprungsbeteckning i EU.

- Vi tycker att musslor är rock´n’ roll! Den är proteinrik och närodlad här i Bohuslän, säger Janne Bark.

Janne Bark är entreprenör och arbetar sedan tio år tillbaka med att synliggöra och göra blåmusslan tillgänglig genom musselsafaris och musselrestauranger. Han arbetar också med att göra färs på musselköttet och hoppas att bland annat offentliga kök ska kunna använda den proteinrika produkten.

Varför begränsa ett livsmedel, en råvara och protein till att bara ätas vid fest, som dekoration eller komplement? Vi vill att Bohusläns musslor ska finnas både i finrummet och i människors vardag. Mer musslor åt folket, fortsätter, Janne.

Musslor från odlingar i Bohusläns skärgård

Bohusläns blåmusslor odlas genom långlinemetoden. Mussellarver som finns fritt i havsvattnet sätter sig på de långa odlingsbanden och på ett år har de utvecklat sig till färdiga musslor. Vid odling av Bohusläns blåmusslor behövs inget foder eftersom musslorna livnär sig på de växtplankton som förekommer naturligt i havet. På så sätt anses musslor vara en bra och hållbar proteinkälla.

- Jag tycker vi kan vara stolta över musselodlingarna. Nettoeffekten av musselodlingarna är positiv genom att musslorna tar ut mycket näring från havet. Att odla musslor är dessutom skonsamt jämfört med att skrapa upp dem från botten, säger Anders Granhed, vd på Scanfjord och en av pionjärerna när musslor började odlas på 1970-talet.

- På 1970-talet var det ett forskningsprojekt på Chalmers om musselodling. Det tyckte vi var spännande och började testa att odla. 1979 startade vi kommersiellt, och idag odlar vi 2 000 ton blåmusslor per år. Det skapar arbetstillfällen här bland kobbar och skär, säger Anders Granhed.

Förädling av musselkött

Bohusläns blåmusslor skördas när musslorna är minst 15 månader. Musslorna sköljs med havsvatten och kyls så snabbt som möjligt innan de förpackas i nät och främst säljs till de nordiska länderna. Och på den växande svenska marknaden är Janne Bark är en av dem som gärna köper och förädlar blåmusslorna.

- Musslan är en superhjälte och min kärlek till blåmusslan sinar inte. Vi hittar hela tiden nya sätt att använda musslan i maträtter, säger Janne.

Bohusläns blåmusslor ingår bland annat i Bohusläns landskapsmåltid där musselbullar serveras med musselsåsskum, palsternackskräm, rårörda lingon, pressat äpple och örter. Men enligt Janne Bark passar musselköttet lika bra i en phad thai, mussel ticka masala, som i en moule frites, musselburgare eller musselsoppa.

Hur äter du själv helst Bohusläns blåmusslor?

- Antingen så äter jag den helt naturellt kokt direkt ur sitt skal eller så använder jag musselköttet i min absoluta favoriträtt för stunden. Igår gjorde jag en pastarätt med musslor, vitlök, körsbärstomat och basilika – en magisk musselrätt som kan påminna människor om resor till södra Europa.

Bohusläns blåmusslor odlas med långlinemetoden.

Bohusläns blåmusslor odlas med långlinemetoden. Foto: Jonas Ingman

Bohusläns landskapsmåltid med blåmusslor

Bohusläns landskapsmåltid med musselbullar och musselsåsskum. Foto: Katja Ragnstam