Smaka Sverige logotyp, länk till startsidan.
Rökt Vättersik serverad med potatissallad

Rökt Vättersik serverad med potatissallad. Foto: Jordbruksverket.

Publicerades

EU-märkning av Rökt Vättersik ska öka intresset för svensk insjöfisk

Rökt Vättersik har fått en skyddad ursprungsbeteckning i EU. Nu hoppas Vätterns Fiskareförbund att märkningen ska öka intresset för den svenska insjöfisken och ge positiva ringar på vattnet för besöksnäringen i området runt Vättern.

Rökt Vättersik får en speciell karaktär av att den lever fritt i den näringsfattiga sjön Vättern och rökes i rökugn eldad med ved av al. Att fisken nu blir skyddad inom EU innebär att den sik som tas upp ur Vättern och tillreds på angivet sätt nu kan märkas med den rödgula EU-symbolen skyddad ursprungsbeteckning, SUB.

– Det är jättekul att vi fått den här märkningen för vår fina rökta Vättersik. En produkt med karaktär och kvalitet som också blir värdefull för besöksnäringen, säger Jonny Ståhl på Vätterns Fiskareförbund.

Vätterns Fiskareförbund arbetar för att öka intresset för insjöfisk från Vättern och har förberett för EU-märkningen genom att hålla kurser för fiskare och ta kontakt med restauranger i området för att öka kunskapen om insjöfisk från Vättern, såsom lake, öring, och Rökt Vättersik, så klart.

– Traditionen av fiske runt Vättern sträcker sig långt tillbaka i tiden, men det var först med motorbåtens inträde på 1920-talet som fisket fick ett rejält uppsving. Med båten kunde fiskarna komma ut för att lägga nät i den stora djupa sjön. Tack vare lyckad rökning av fisken på 1950-talet blev Rökt Vättersik mycket populär, berättar Jonny Ståhl.

Två rökta vättersikar

Rökt Vättersik direkt från röken. Foto: Jordbruksverket

Positiva effekter för fisket och besöksnäringen

I dag fiskas och rökes siken främst i Hjo (västra Vättern), Klangehamn (mellan Karlsborg och Askersund i norr) och i Borghamn (östra Vättern). Nu finns förhoppningar om att EU-märkningen ska ge ett nytt uppsving för Rökt Vättersik.

– Vi hoppas på positiva effekter för fisket och rökerierna. Men det är när yrkesfiskaren kan leverera fisken till besöksnäringen som vi får den stora vinsten för området. Tänk dig att människor köper hotellnätter och vandrar upp på Omberg med en klämma på Rökt Vättersik från hotellet i ryggsäcken, säger Jonny Ståhl.

Hur äter du själv helst Rökt Vättersik?

– Jag tycker att det är jättegott att rensa en Rökt Vättersik och lägga den på en smörad hålkaka. Det är också gott att göra en klämma på sik med skivad kokt potatis och kall gräslöksås.

Hel Rökt Vättersik, samt på hålkaka

Hel Rökt Vättersik samt rensad och lagd på hålkaka. Foto: Jonny Ståhl