Smaka Sverige logotyp, länk till startsidan.
Pumpa, sked, pumpasoppa.

Pumpa går att tillaga på många olika sätt. Vad sägs om en värmande pumpasoppa? Foto: Mostphotos.

Publicerades

Pumpa för alla smaker

Orange, grön eller vit? Avlång som ett päron eller stor som en jätte? Pumpans utseende varierar både till färg och form. Och kanske är det just dess vackra yttre som vi främst förknippar den med. Men pumpasläktet är både gott och nyttigt – och på frammarsch i odlings-Sverige.

Så här i höst- och halloweentider kryllar det av pumpor, både på frukt- och grönsaksavdelningarna i våra matbutiker och utanför var mans entré. De små prydnadspumporna lägger vi gärna som dekoration i våra höstplanteringar. Den större orangea sorten skärs med fördel upp och karvas ur för att fungera som en charmig, eller läskig, ljusspridare utanför ytterdörren.

Innehållet från pumpan? Ja, det kan du med fördel tillaga! För ända sedan pumpan började odlas i Amerika för cirka 10 000 år sedan har den använts i matlagning.

Ökar i Sverige

Till Europa kom pumpan på 1500-talet. I Sverige har odling av pumpa de senaste åren ökat i popularitet. Enligt Jordbruksverkets statistik skördades 7 900 ton pumpa i Sverige under 2021, vilket är nästan en fyrdubbling sedan 2014, då statistiken började föras.

Näringsrikt släkte

Det finns ett hundratal olika sorters pumpor, som skiljer sig både i form, färg, struktur, storlek och smak. Bland de vanligaste matpumporna finns bland annat butternut-, hokkaido-, muscat- och spagettipumpor. Användningsområdena är oändliga. Hacka upp pumpan och rosta bitarna i ugnen, mixa till en soppa eller använd i bröd eller paj. Släng inte kärnorna – de kan rostas i ugn och ätas som snacks eller användas som topping på frukostyoghurten.

Förutom att pumpan går att tillaga på många olika sätt och därmed är en användbar ingrediens i köket, är den också nyttig. Den mättar bra samtidigt som den också är rik på antioxidanter, kalium och vitaminer.