Smaka Sverige logotyp, länk till startsidan.

Pumpa

Flera butternutpumpor.

Butternutpumpa är en av pumpasorterna som lämpar sig utmärkt för matlagning. Foto: Pixabay.

Kategori

Örter och övriga köksväxter

Pumpa har använts i matlagning ända sedan den började odlas i Amerika för cirka 10 000 år sedan. Det finns ett stort antal sorter och variationen på användningsområden är stor. Pumpa är dessutom ett nyttigt alternativ på middagsbordet.

Beskrivning

Pumpa (Cucurbita) tillhör gurksläktet, liksom squash och melon, och har ett markkrypande växtsätt. Pumpor är oftast – men inte alltid – runda och kan bli mycket stora.

I Sverige odlas pumpor från våren och skördas på hösten. Pumporna växer på friland på åkrarna. Eftersom de tycker om värme är de ofta täckta med väv. När pumpans bladverk har vissnat är den redo att skördas. De senaste åren har odling av pumpa stigit i popularitet. År 2021 skördades 7 900 ton pumpa i Sverige, vilket är nästan en fyrdubbling sedan 2014, då Jordbruksverket började föra statistik över svensk pumpaodling.

Sorter

Inom släktet pumpor finns ett 25-tal sorter, som i sig också omfattar ett stort antal varianter. Totalt finns ett hundratal sorter med stor variation. Stora halloweenpumpor och små prydnadspumpor passar bäst som dekoration, medan exempelvis butternut-, hokkaido-, muscat- och spagettipumpor lämpar sig utmärkt för matlagning.

Historia

Pumpan kommer ursprungligen från Amerika där den odlades av urbefolkningen. Fynd från 8 500 år före Kristus tyder på att pumpor redan då användes till både mat och dekoration, men också som kärl och musikinstrument.

På 1500-talet kom pumpan till Europa. Traditionen med att använda pumpor som ljuslykta går tillbaka till det förkristna, keltiska nyårsfirandet Samhein. Enligt traditionen lyste man med betlampor för att de döda som återvände till jorden skulle hitta hem. När irländarna emigrerade till Amerika byttes betorna ut mot pumpor.

Traditionell användning

Pumpan har använts i matlagning ända sedan den började odlas för cirka 10 000 år sedan.

Vid tillagning skalas och delas pumpan. Sedan tas kärnorna och det svampiga fruktköttet runt dem bort. Det fasta fruktköttet kan användas i alltifrån soppor, pajer och bröd till krämer, inläggningar och desserter. Det fungerar också utmärkt att ugnsbaka pumpa. Släng inte kärnorna – de kan rostas i ugn och ätas som snacks eller användas som topping på yoghurten.

Även ur näringssynpunkt är pumpan ett bra alternativ på matbordet. Den är mättande, innehåller få kalorier och kolhydrater men desto mer antioxidanter, vitaminer och kalium.

Tips! För att veta om pumpan är ätmogen kan du knacka försiktigt på skalet. Om det hörs en ihålig klang är pumpan mogen och redo att ätas.

Uppdaterad