Smaka Sverige logotyp, länk till startsidan.
Äkta Gränna Polkagrisar

Äkta Gränna Polkagrisar. Foto: Malena Bathurst

Publicerades

Äkta Gränna Polkagrisar – unik produkt kopplad till en specifik plats

Äkta Gränna Polkagrisar är rödvita godisstänger som har tillverkats sedan 1859. Varje sommar besöker tusentals resenärer den lilla staden Gränna vid Vättern för att se och uppleva hantverket på plats.

Äkta Gränna Polkagrisar är den fjärde produkten att få en skyddad EU-beteckning inom loppet av ett år. Att tillverka och baka polkagrisar är ett gediget hantverk som tar många år att bemästra.

För att namnet på en produkt ska få en skyddad geografisk beteckning behöver den komma från en viss ort eller region eller ett visst land, ha en särskild kvalitet, rykte eller andra egenskaper som till största del beror på det geografiska ursprunget och minst ett led produceras i det avgränsade geografiska området.

Gränna Näringslivsförening står bakom ansökan om skyddad geografisk beteckning för Äkta Gränna Polkagrisar.

Bo Segersson, ordförande i Gränna Näringslivsföreningen, säger:

– Vi fick information av dåvarande Hushållningssällskapet i Skaraborg om att det fanns en möjlighet att söka en skyddad beteckning för polkagris. Föreningen samlade alla polkagrisbagare som var mycket positiva till förslaget. Två konsulter har hjälpt oss i arbete med ansökan tillsammans med Catrin Kvist som är sammanhållande för polkagrisbagarna. Det har varit ett målmedvetet och dedikerat arbete från alla inblandade. Vi har fått mycket hjälp i processen genom konsulterna Sven-Erik Larsson och Odd Nygård samt finansiering från Jordbruksverket.

Platsens betydelse för Äkta Gränna Polkagrisar

Äkta Gränna Polkagrisar innehåller socker, glykos, vatten, naturlig pepparmyntsolja, ättika och naturlig rödfärg, vanligen karminrött, som bakas efter ett bestämt recept. Äkta Gränna polkagrisar bakas i Gränna socken i nordvästra delen av landskapet Småland.

Att lära sig baka en polkagris är en konst. Tillverkningen av polkagrisar har en lång tradition och kunskap om den förs vidare från bagare till bagare. Nya bagare behöver lära sig hantverket av erfarna bagare. Det är viktigt att veta hur degen beter sig i förhållande till ingrediensernas egenskaper, koktemperaturen, luften som arbetas in i degen och storleken.

Den bevarade metoden av att baka Äkta Gränna Polkagrisar är förknippat med platsen. Polkagrisen uppfanns av Amalia Eriksson i Gränna och tillverkas än idag efter hennes recept och tekniker. Polkagrisen förstärker ortens varumärke.

– Platsen, staden Gränna, stärks av den skyddade geografiska beteckningen och det är det som Gränna näringslivsförening främjar. Förhoppningen är att nå ut internationellt i ännu större utsträckning eftersom märkningen är mer känd utomlands. Att bagarna nu kan märka sina Äkta Gränna Polkagrisar med beteckningen ökar stoltheten, visar på en hög kvalitet och en äkthet! berättar Bo Segersson.

Tillverkningen i Gränna går att uppleva. Besökare får se hur ett hett sockerkok blir till den älskade polkagrisstången

Visste du det här om Skyddad Geografisk beteckning?

  • Ett livsmedels produktnamn skyddas av EU
  • Livsmedelsprodukten ska ha en särskild kvalitet, rykte eller andra egenskaper som till största del beror på det geografiska ursprunget
  • Minst ett led producerad i det avgränsade geografiska området
  • EU-beteckningen är till för att hjälpa producenter att informera konsumenter om livsmedlens egenskaper och särskilda kvalitéer