Smaka Sverige logotyp, länk till startsidan.
Spirande plantskott i ett fönster

Låt plantskotten växa upp vid ett fönster. Foto: Linnea Bark

Publicerades

Enkelt, gott och roligt att odla på liten yta

Längtar du efter att kunna plocka krispiga salladsblad och färska kryddor till middagen? Eller vill du kanske ha egna solmogna tomater till pastasåsen? Odlingssäsongen är i startgroparna och även om du bor i stan kan du skapa din egen grönsaksodling med enkla medel och på liten yta. Det enda som behövs är lite extra planering, vatten och solljus.

Groddar och kryddor

Groddar och skott är sprängfyllda med nyttigheter och det går snabbt att få resultat. De kräver minimalt med plats och du kan placera ett tråg, en burk eller en kruka nästan var som helst. Grodd kallas den allra första fasen av plantans tillväxtresa och därför innehåller den alla vitaminer, mineraler och proteiner i koncentrerad form. Några exempel på fröer som är goda att äta som grodd eller skott är: alfalfa, mungböna, rädisa, broccoli, rödkål, senap och solros. Använd dem sedan till sallader, till gar­nering, eller till smoothies.

Ett smidigt sätt att skapa sin egen väldoftande kryddodling är att köpa färdiga plantor och plantera om så att de får utrymme att frodas. Välj gärna ekologiskt, då har de garanterat inte blivit besprutade med något kemiskt bekämpningsmedel. Många kryddor är perenner som vissnar ner under hösten men växer upp igen under våren och ger ny skörd. Viss kryddor har kortare livslängd och behöver sås eller bytas ut varje år. Du kan placera kryddväxterna i krukor på balkongen eller samla dem i en pall­krage på altanen så att de finns nära tillhands när du lagar mat. Kryddor kan du med fördel äta eller tillaga medan de är färska. Till hösten går det bra att frysa in eller torka de flesta kryddor så att du kan njuta av dem även under vintern.

Odla på balkongen

Har du begränsat med utrymme så finns det nu för tiden många smarta lösningar för att odla på höjden. Vertikala odlingar har blivit populärt för både grönsaker, bär och blommor. För att odla vertikalt finns det speciella vägglösningar att köpa. Det går också bra att odla i hängande amplar för att använda tak och luftytor maximalt. Där kan du till exempel plantera jordgubbar, tomater, gurka eller kryddor i ampel. När du odlar på balkongen behöver du tänka på solljus, värme, vind och vattning extra noga när du väljer dina plantor. Det kan lätt bli för varmt så att plantan torkar ut, eller så kan det vara svårt att få ljuset att nå in. Läs igenom informationen för varje planta så att du kan placera dem:

  • efter växthöjd
  • efter behov av skugga eller sol
  • efter behov av vatten
  • efter hur vindkänsliga de är.

Du behöver också komma ihåg att jord är tungt så det är bra att kontrollera att det som du placerar på balkonggolvet inte blir för tungt för balkongkonstruktionen.

På balkongen kan det vara lämpligt att plantera tomater, paprikaväxter, kryddor, sallad, smultron, jordgubbar, eller något mer exotiskt om du har inglasade ytor som kan fungera som växthus. Har du gott om yta så kan du exempelvis odla din egen färskpotatis i hink och skörda lagom till midsommar! Tänk bara på att växter som får rätt förutsättningar kan växa sig stora och kräva mer utrymme allt eftersom.

Hydroponisk odling

På senare år har det blivit populärt med hydroponisk odling – odling utan jord vilket kan underlätta hanteringen på mindre ytor. Ordet är sammansatt av hydro som betyder vatten och ponic som är grekiskt och betyder arbeta. Odlingstekniken bygger på att låta växterna få näring direkt från vattnet och det i sin tur gör att ytan som växten behöver för sitt rotsystem kan komprimeras. Lär dig tekniken bakom hydro­ponisk odling och du kan odla grönsaker i både fönster och på balkongen. Lämpliga växter att börja odla med den här tekniken är sallad och bladkryddor, men det går även att odla exempelvis tomater, chili och jordgubbar på det här sättet. Välj det som du tycker extra mycket om och som du äter ofta. På så sätt blir värdet av din odling extra högt, och inte minst smakupplevelsen!

Börja lagom

Har du inte odlat innan? Inga problem, det är aldrig för sent att börja. Men det kan vara bra att börja lagom och utöka i takt med att du lär dig. Tänk igenom vad du tycker om att äta och välj sådana växter att börja med om de inte verkar allt för kompli­cerade. Tanken är att du ska kunna skörda lite grand hela tiden under lång tid och förgylla måltid efter måltid med dina egna råvaror!