Smaka Sverige logotyp, länk till startsidan.

Persilja

Persilja.

Persilja. Foto: Katarina Wede

Kategori

Örter och övriga köksväxter

Bladpersilja och rotpersilja har odlats länge i Sverige och har många användningsområden.

Beskrivning

Persilja (Petroselinum crispum) finns i två former, bladpersilja och rotpersilja.

Bladpersiljan har upprepat parflikiga blad, släta eller krusiga.

Rotpersilja är en utveckling ur bladpersilja. Den påminner om palsternacka till utseendet, men smakar mer som rotselleri.

Sorter

Slätbladig och krusbladig persilja finns i många olika sorter.

Rotpersilja såldes relativt ofta i frökatalogerna på 1800-talet men det fanns bara ett fåtal sorter. ”Tidig tjock socker” är en av de vanligaste. Sorten odlas fortfarande, men det är svårt att med säkerhet säga att den är likadan som på 1800-talet. Numera är Bero en vanlig sort.

Mognadstid

Persilja är en tvåårig växt som blommar i juni och juli det andra året. Bladen kan skördas under hela sommaren. Rotpersilja skördas sent på hösten.

Historia

Rotpersiljan nämns i skrift tidigast på 1600-talet. Bladpersilja har funnits i odling betydligt längre, och användes under medeltiden som medicinalväxt.

Traditionell användning

Blad och stjälkar används som krydda och i sallader. Rotpersiljans rot används som råkost, i soppor eller grytor.

Uppdaterad

Källor

  • Vilmorin-Andrieux, M. M., 1885. The vegetable garden. (Faksimil)
  • Hansson, Marie och Hansson, Björn, 2002. Köksträdgårdens historia.
  • Diverse frökataloger från 1800-talet och början av 1900-talet.
  • Riggs, T. J., 1995b. Umbelliferous minor crops. I: Evolution of crop plants. Smartt, J. & Simmonds, N. W. (red).

  • Wikipedia