Smaka Sverige logotyp, länk till startsidan.
Grillade grönsaker.

Grillade grönsaker. Foto: Pixabay

Publicerades

Grillning - en doft av sommaren

Sommaren står för dörren. Ute doftar det av solvarma vindar, blomstrande blommor, nyklippt gräs och grillad mat. Och när det gäller just grillning är det förutom just typen av grill som ska användas även fråga om tycke och smak när det kommer till vilka råvaror som ska läggas på den. Vilka råvaror väljer du?

Flera rapporter vittnar om att det är det närproducerade och lokala som konsumenten efterfrågar när det kommer till vilka råvaror som ska grillas. Enligt Grillrapporten 2020 – en kartläggning av svenskars grillvanor och attityder, vill 78 procent av svenskarna ha fler lokalproducerade alternativ i sin butik.

Grillhistoria i korthet

Myten om grillning sträcker sig långt bak i tiden där stekspett har hittats i gravar som en kostbar gåva redan på 500-600 talet. Ordet grilla hänger ihop med griljera och dyker upp i Cajsa Wargs kokbok 1755. Det som skiljer denna typ av grillning från dagens är att tillagningen på spett ägde rum inomhus i ett stort kök. Under 1800-talet minskade intresset för grillning och intågandet av ugn och spisplattor bidrog till förändringen samtidigt som mat som serverades skulle följa samma upplägg, en form av uniformitet. I början av 1950-talet har vi inspirerats av den amerikanska barbecuen. Tre nyheter gör sitt intåg och det är grillning av finare köttbitar, fisk och fågel kombinerat av grönsallad och grillsåser. Förändringen av matkulturen 1968 speglar även grillningen. Det ska gå snabbt, vara enkelt och bort från formalitet. Under 1970-talet lanserades flintasteken som gjorde succé hos barnfamiljerna. Idag utvecklas grillningen av tekniken genom val av grill och val av verktyg.

Topp fem på grillen

Vad vi svenskar helst väljer att lägga på grillen har inte ändrats särskilt mycket de senaste åren. Enligt en undersökning som genomförts om grillning av You Gov, Elon 2021 ser topp fem ut som följande:

Undersökning om grillning

Råvara

Procent

Fläskkött

32%

Nötkött

29%

Korv av nöt eller fläskkött

14%

Vegetariska alternativ inklusive grönsaker

9%

Halloumi eller annan ost

4%

Testa något nytt på grillen i år

Även om vi oftast grillar samma råvaror som förra sommaren och sommaren före det så finns det alltid alternativ ett variera med. Vad sägs till exempel om att byta ut ditt fläskkött till vildsvinskött? Andelen vildsvin har ökat markant de senaste åren och är ett utmärkt alternativ att lägga på grillen. Smaken på vildsvinskött har en tydligare viltsmak än griskött om än inte lika starkt utpräglad som exempelvis älgen. Smaken kan beskrivas som en liten syrlig smak med en mustig smak av skog och jord med inslag av en karaktäristisk blod- och metallsmak. På webbplatsen svensktvildsvinskott.se Länk till annan webbplats. finns det grilltips på vildsvinskött och den samlar information och fakta om vildsvinskött.

På plats fem grillar svenskarna allra helst ost. Efterfrågan på ost likt halloumi har ökat rekordsnabbt de senaste åren. Sveriges gårdsmejerister valde att lanserade varumärket Eldost 2018. Efterfrågan på svensk ost ökade ytterligare sen antibiotikalarmet kom från Cypern sommaren 2019. Eldosten tillverkas av 100 procent svensk mjölk från antingen ko, get, får eller buffel. Texturen är elastisk och tät och kan hettas upp till höga temperaturer och är därför alldeles utmärkt att grilla. Idag säljs osten bland annat i dagligvaruhandeln, på gårdsbutiker och på REKO-ringar.

Hett på grillen

Den heta trenden är att sex av tio väljer svenska råvaror och produkter. Vi vill dessutom gärna stötta våra lokala småaktörer. Passa därmed på att bli inspirerad av din lokala gårdsbutik, REKO-ring eller hitta det lokala utbudet i din dagligvaruhandel. Grilla det som är i säsong och våga testa nya grönsaker. I foliepaket, i indirekt värme eller i direkt värme. Potatis, spetskål, purjolök, tomater, broccoli, blomkål eller svamp. Använd kreativiteten och njut av sommaren.