Smaka Sverige logotyp, länk till startsidan.
Glögg med tillbehör, så som apelsin och nejlika.

Glögg. Foto: Mostphotos.

Publicerades

Glögg – en given dryck i juletider

Det finns få drycker som är så förknippat med jul som glögg. Från antiken har glöggen vandrat genom historien till att idag tillverkas i en uppsjö av varianter. Det allra senaste är kolsyrad glögg och glögg smaksatt med tonic.

Glögg är ett kryddat och sötat vin som finns i alkoholstyrkorna vinglögg, starkvinsglögg samt alkoholfri glögg. Dessutom finns det både röd glögg, som görs på ett rött basvin, och vit glögg, som görs på vitt basvin. Den vita glöggen är ofta sötare och skiljer sig lite i kryddningen.

De vanligaste kryddorna är kanel och kryddnejlika, men kardemumma, ingefära, muskot och pomerans är också vanliga. De senaste åren har glöggens smaker fått en större variation med nya smaker varje år. Några av smakerna har till exempel varit choklad, kaffe, chili och lavendel. Även kolsyrade varianter och glögg smaksatt med tonic har börjat bli trendigt. Likaså har glöggdrinken ”glubbel”, som består av glögg och mousserande vin, letat sig in i var och vartannat hem.

Glöggen gör entré

Redan under antiken drack romarna och grekerna sötade viner som de hade smaksatt med bland annat kryddor och blommor. I Sverige blev glögg först omnämnt i skrift år 1609, då som ”glödgat win”. Men det var först runt 1890-talet som glöggen började förknippas med julen och blev en svensk jultradition. Då kunde man köpa glöggblandningar med julmotiv på hos de flesta vin- och sprithandlare.

Sedan dess har glöggen tagit sitt fäste i landet och valt att stanna, fast i en större variation av sorter. Och det märks på Systembolagets försäljningssiffror. Under den intensiva försäljningsperioden i slutet av året säljer de 2,5 miljoner liter glögg.

Källor