Smaka Sverige logotyp, länk till startsidan.

Publicerades

Vi firar morotens dag

När du tänker på ordet morot, vad kommer först till dina tankar? Är det ett barndomsminne från att sätta fast näsan på en snögubbe? Handlar det om vårkänslor från en fikastund på verandan med kaffe och en morotskaka? Kanske handlar det om doften från en sommarsemester då du använde en solkräm som innehöll karoten? Ser du framför dig dina barns kanin som älskar morötter? De flesta tänker nog bara rakt av på en vanlig morot, med dess vackra färg både på moroten och på blasten, men moroten är så mycket mer än så.

Sedan 2003 firas morotens dag den fjärde april. Morotens dag startades för att sprida kunskap över hela världen om just moroten och dess goda egenskaper.

I begreppet grönsak ingår rotfrukter där moroten klassas in. Inom EU klassas moroten in även som en frukt. Färgen på morötter kommer från karoten som kan ge huden en gulaktig färg om man äter väldigt mycket morot i långa perioder. Det skyddar huden mot solljus. Morot är en bra källa till karotenoider, till exempel betakaroten som ombildas till A-vitamin i kroppen. Nyttigast är den när den har skalet kvar.

Moroten har inte alltid varit orange. Morotens (Daucus carota) östliga ursprung var lila, orangea och röda. Den lila moroten (Purple dragon morot) finns än idag att odla. Den västliga morotens rötter var färgade gula eller vita. Sorterna Solar Yellow, Lunar White och Atomic Red finns att odla idag. Olika morotssorter har även olika utseenden. Dessa beskrivs på olika sätt och har fått namn av gamla morotsorter. Sorten imperator är lite längre och smalare än de vanligare sorterna danver och nantes. Morötter av sorten Chantenay är korta och knubbiga jämfört med de morötter som vi är vana att se. De som skiljer sig åt mest är karottmorötterna som är runda och små.

Morotens smakbild

Det är vissa smakskillnader mellan sorterna, exempelvis är Purple Dragon lite kryddigare än de andra. Morötter överlag har väldigt komplexa smaker där den barnvänliga sötman är tydligast men där det finns även en bitterhet som upplevs bak i gommen. Rotfrukten är kryddigare rå, där de yttre delarna är mest beska och de innersta delarna är mer tama till smaken. Vid tillagning blir morotens smak sötare. Beroende på när moroten skördas på året skiljer sig smakerna också åt. Under hösten är de mer beska och syrliga men till försommaren framträder de i en sötare version.

Den mångfacetterade moroten

Morötter är fascinerande på så sätt att de kan utgöra huvudingrediens i diverse olika sorters rätter, allt från en mustig, salt gryta till söta bakverk och godis.
Morötterna äts hela, tärnade, i stavar, som slantar och även ofta rivna. De kan tillagas på många olika sätt och ätas råa, kokade, pressade, syltade eller inlagda. De kan bestå av, eller ingå i, sallader, soppor, stuvningar, grytor, söta bakverk, smoothies, juicer, bröd, muffins, pannkakor, wokrätter och gratänger. Nu för tiden finns även produkter som morotspasta eller morotsris.

Ett enkelt mellanmål på morot kan man göra genom att hyvla morötterna på långsidan utan att först skala dem. Sedan smörsteker man dem med lite salt så att färgen blir extra vacker till följd av smöret och stekytan. När man hettar upp och tillsätter fett gör man näringsämnena och sötman i moroten mer tillgänglig.

Länkar / Källor: