Smaka Sverige

Selleri

Selleri.

Färsk selleri. Foto: Leif R Jansson/TT

Kategori

Örter och övriga köksväxter

Selleri har en speciell besk smak och användes historiskt mest som krydda.

Beskrivning

Selleri är en tvåårig, starkt doftande ört, som blir upp till åtta decimeter hög och blommar i juli-augusti med små vita blommor i flockar. Roten, stjälken och fröna kan användas. Stjälken har en speciell beska som inte uppskattas av alla.

Sorter

Selleri förekommer i tre varianter:

  • Blekselleri, stjälkselleri eller bladselleri (var. dulce ) som odlas för stjälken och bladens skull
  • Rotselleri (var. rapaceum) som odlas som rotfrukt där den förtjockade stambasen används
  • Kinesisk selleri, bara choi, är mörkare och starkare i smaken än blekseller

Historia

Selleri (Apium graveolens) växer vilt i Europa och Asien och började användas som krydda och medicinalväxt redan i det gamla Egypten. Selleri har använts som krydda i Norden sedan medeltiden. Det är främst fröna och bladen som använts och utvecklingen till en grönsak har gått långsamt. Enligt uppgifter ska blekselleri ha utvecklats i Italien på 1400-talet. Rotselleri utvecklades under samma tid men förekommer inte i Norden förrän senare.

I frökatalogerna på 1800-talet fanns ett fåtal sorter av rotselleri och bladselleri som alla är importerade.

Traditionell användning

Används som krydda och äts som grönsak.

Uppdaterad

Källor

  • Hansson, Marie och Hansson, Björn, 2002. Köksträdgårdens historia.
  • Diverse frökataloger från 1800-talet och början av 1900-talet.
  • Riggs, T. J., 1995b. Umbelliferous minor crops. I: Evolution of crop plants. Smartt, J. & Simmonds, N. W. (red).
  • Wikipedia