Selleri

Selleri.

Färsk selleri. Foto: Leif R Jansson/TT

Selleri har en speciell besk smak och användes historiskt mest som krydda.

Beskrivning

Selleri är en tvåårig, starkt doftande ört, som blir upp till åtta decimeter hög och blommar i juli-augusti med små vita blommor i flockar. Roten, stjälken och fröna kan användas. Stjälken har en speciell beska som inte uppskattas av alla.

Sorter

Selleri förekommer i tre varianter:

  • Blekselleri, stjälkselleri eller bladselleri (var. dulce ) som odlas för stjälken och bladens skull
  • Rotselleri (var. rapaceum) som odlas som rotfrukt där den förtjockade stambasen används
  • Kinesisk selleri, bara choi, är mörkare och starkare i smaken än blekselleri

Historia

Selleri (Apium graveolens) växer vilt i Europa och Asien och började användas som krydda och medicinalväxt redan i det gamla Egypten. Selleri har använts som krydda i Norden sedan medeltiden. Det är främst fröna och bladen som använts och utvecklingen till en grönsak har gått långsamt. Enligt uppgifter ska blekselleri ha utvecklats i Italien på 1400-talet. Rotselleri utvecklades under samma tid men förekommer inte i Norden förrän senare.

I frökatalogerna på 1800-talet fanns ett fåtal sorter av rotselleri och bladselleri som alla är importerade.

Traditionell användning

Används som krydda och äts som grönsak.