Batterifabrik, nydanande byggprojekt och internationellt uppmärksammat kulturhus. Det har knappast undgått någon att trakten kring Skellefteå sjuder av entreprenörsanda och utveckling. Det gäller även det lokalproducerade mathantverket. En som är högst delaktig i den utvecklingen är grisbonden, charkuteristen och butiksägaren Camilla Jonsson.
I den lilla byn Järvtjärn, mellan Skellefteå och Burträsk, ligger Camillas gård och företaget Järvtjärns utegrisar där hon och hennes man föder upp grisar. Camilla äger och driver också flera mathantverksbutiker.
– Gården i Järvtjärn är hjärtat i verksamheten. När det gäller de andra verksamheterna har det ena lett till det andra, säger Camilla.
Kött - som det smakade förr
Camilla och hennes man är båda uppvuxna på gårdar och började med grisar 2014.
– Vi märkte att det fanns en efterfrågan på bra griskött.
De köper smågrisar från en granngård. Sen föder de upp dem på eget korn och havre. De brukar drygt 30 hektar mark till bete eller odlingar för foder. Grisarna är utegrisar och i de stora hagarna finns både skog och stenar, där grisarna har gott om utrymme att böka i jorden eller att ligga och slöa.
– Här kan man besöka lyckliga grisar som viftar på svansen och har jord på trynet!
Varje delmoment i uppfödningen är viktigt för Camilla.
– Det har betydelse vad grisarna äter, hur de hålls och hanteras, hur transporten och slakten går till.
Resultatet blir kött som smakar som det gjorde förr.
Lokalt kött och chark på traditionellt vis
Slakt, styckning och förädling görs även det lokalt och så mycket som möjligt av djuret tas till vara. Tillsammans med Tomasz Czerwonka, som ursprungligen kommer från Polen, driver Camilla Hembygdens kött och chark.
– Vi erbjuder genuint mathantverk från Burträsk: kött och chark på traditionellt vis med gamla beprövade recept och en del polska influenser.
Det var jobbet som slaktare som gjorde att Tomasz kom till Sverige, men han ville också börja göra korv och tillsammans med Camilla blev det verklighet. Nu har hans familj också flyttat till Västerbotten och hans fru jobbar också i charken.
I förädlingsföretaget utvecklas också recept och produkter till andra producenter i närområdet så att de kan sälja sina produkter i till exempel rekoringar.
Hembygdens kött och chark har ungefär 50 producenter som levererar kött till dem och antalet ökar hela tiden.
– Det ger ett mervärde för köttproducenterna som då kan också erbjuda produkter som ingen annan har, säger Camilla.
Att värna det lokala är viktigt för henne och hon vill att fler bönder ska börja sälja kött lokalt.
– Det här är lokalt på riktigt och inte ett ord som kidnappats av industrin.
De levererar sina korvar och charkuterier till de stora kuststäderna i norr, några restauranger och säljer i rekoringar. Deras produkter säljs också i Burträsk Saluhall som startade redan 2014. Det är en ekonomisk förening bestående av lokala bönder och producenter av hantverksmat i Burträskregionen. I föreningen är Camilla ordförande.
– Den som handlar där köper direkt av bonden och slipper fördyrande mellanhänder och transporter, förklarar Camilla.
Mathantverksbutik i Skellefteå
Som om det inte vore nog med gård, förädling och ekonomisk förening så äger och driver Camilla också en liten kedja bestående av mathantverksbutiker. I ett charmigt grönt trähus på en innergård längs gågatan i centrala Skellefteå öppnade Matverket i juli 2022. Två år tidigare startade det som en sommarbutik i utkanten av Skellefteå.
– Det var en Corona-effekt, kan man säga. Vi ville sälja mer mathantverk och började på det sättet, berättar Hanna Hokkanen som tillsammans med Camilla äger och driver Matverket.
Sommaren 2022 flyttade de in i centrala Skellefteå och hyr en lokal av Marklunds Mäkleri, som har sin verksamhet i samma hus. I butiken finns välfyllda hyllor, kylar och frysar med produkter tillverkade av drygt 20 småskaliga mathantverkare huvudsakligen från Västerbotten och södra Norrbotten.
– En viktig uppgift för Matverket är att utbilda folk i vad mathantverk och lokal mat betyder, säger Hanna.
Bakom kassaapparaten hänger en specialdesignad liten kylväska, eftersom det är många kunder som kommer in och handlar kyl och frysvaror, utan att ha planerat för det. Kunderna är både stammisar och turister. Hanna bor själv i Kåge strax norr om Skellefteå. Där föder hon upp kaniner för köttproduktion. I och med att Skellefteå lockat alltmer internationell arbetskraft till främst batterifabriken Northvolt välkomnas utbudet.
– Häromdagen kom två italienare på besök, som ville köpa kanin. De jobbar på batterifabriken och var glada över att få tag på kaninkött i Sverige, berättar Hanna.
Ny ölkorv till ölprovningar
Matverket finns också i form av en franchisebutik i Norsjö och som sommarbutik i den gamla spanarstugan på natursköna Bjuröklubb, som den som lyssnar på Laleh eller sjörapporten är väl bekant med. Besöksmålet drygt 5 mil från Skellefteå lockar många besökare. Hanna och Camilla har valt att jobba där själva varannan måndag, bland annat för att ha koll på vilka varor som behöver fyllas på.
– Man ”tvär-far” ju inte dit med en burk, om man säger så, säger Hanna.
Camilla och Hanna har redan identifierat utvecklingsområden för Matverket.
– Matverket skulle kunna sälja mer kött, gärna i form av köttlådor och gärna till fasta kunder.
Båda tycker att det ger mycket att träffa kunderna, som är i alla åldrar.
– De har hittat till oss av olika anledningar. För de unga är hälsa, etik och djurvälfärd det viktigaste. De medelålders vill lyxa till sin mat och de äldre hyllar kvaliteten och säger ofta att de inte har ätit sådant här kött sen de var små, berättar Camilla och säger att det ger henne energi att fortsätta.
Precis som i övriga Skellefteå-trakten dyker det hela tiden upp nya saker som kan utvecklas. För Camilla var det senaste en ölkorv som togs fram tillsammans med Skellefteå bryggeri. När de ordnade en smakprovning på det världskända Wood Hotel i centrala Skellefteå blev det väldigt lyckat och det kom genast önskemål om fler sådana aktiviteter. Hemma på gården i Järvtjärn har Camilla en liten gårdsbutik med självbetjäning, som hon gärna skulle utveckla. Och det finns potential. Till det senaste grissläppet kom 500 personer.
– Det finns ingen brist på idéer, bara brist på tid, konstaterar Camilla.
Utbildning inom mathantverk
- Eldrimner utbildar mathantverkare i korta och längre kurser inom chark, bageri, mejeri, fiskförädling och förädling av bär, frukt och grönt.
- Eldrimner och Torsta har en ettårig yrkeshögskoleutbildning. Utbildningen består av praktisk undervisning i Ås, teoretiska studier på distans samt till hälften av praktik hos mathantverksföretag runt om i landet.
- Läs mer på Eldrimners webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.