Smaka Sverige logotyp, länk till startsidan.

Småskalig slakt i fokus – ny handbok och riktlinjer banar väg för hållbar matproduktion

Kvinna i skyddskläder på slakteri

Foto: RISE

Projekt

Handbok om småskalig slakt och förädling, Seminarier om småskalig slakt och styckning samt Uppdatering av Branschriktlinjer för småskalig slakt och styckning

Småskalig slakt och förädling är en viktig del av Sveriges livsmedelsproduktion, särskilt när det kommer till hållbarhet och djurvälfärd. För att stärka och utveckla denna sektor genomförs flera viktiga initiativ, däribland en uppdaterad handbok, olika seminarier samt reviderade branschriktlinjer. Dessa insatser, som drivs av RISE Research Institutes of Sweden, har som mål att stödja både etablerade och nya aktörer inom småskalig slakt och styckning.

Att driva ett småskaligt slakteri är både en utmaning och en möjlighet för lokala livsmedelsproducenter. Nu, med nya verktyg och riktlinjer på väg, blir det enklare att arbeta med hållbar slakt och förädling. Med uppdaterade resurser och stöd, som den nya handboken om småskalig slakt och förädling, kan producenter få det stöd de behöver för att möta dagens krav – och samtidigt bidra till en grönare och mer lokal matproduktion.

Hållbarheten handlar om att minska transportsträckor, vilket både gynnar miljön och djurens välfärd, samtidigt som det stöttar lokal ekonomi och jobb. Ekonomiskt stärker småskalig slakt lokala marknader och skapar arbetstillfällen, medan social hållbarhet innebär bättre beredskap vid kriser samt närmare kontakt mellan producent och konsument.

Den tidigare utgåvan från 2007 har länge varit ett viktigt verktyg för slakteriverksamheter, men behovet av en uppdatering har vuxit sig starkare med åren.

Cecilia Hagberg, projektledare på RISE. Foto: RISE

– Handboken har varit en stor hjälp för verksamhetsutövare och rådgivare. Nu uppdaterar vi den för att möta dagens krav och skapa förutsättningar för en hållbar lokal livsmedelsproduktion, säger Cecilia Hagberg, projektledare och forskare inom lantbruksteknologi.

Praktiska råd och tips

Den nya utgåvan, där projektägaren är RISE, innehåller allt från ekonomiska och miljömässiga aspekter till praktiska råd om byggnation, inredning och logistik. Syftet är att göra det enklare för producenter att utveckla småskalig slakt och förädling på en lokal marknad. Detta är särskilt viktigt för att minska transportsträckor, förbättra djurvälfärden och skapa fler lokala arbetstillfällen.

Cecilia Lindahl, projektledare på RISE. Foto: RISE

Ett annat viktigt projekt, också i RISE regi, har handlat om att uppdatera branschriktlinjerna för småskalig slakt och styckning. Dessa riktlinjer, som först togs fram 2009, säkerställer att företagare inom småskalig slakt följer de lagar och regler som gäller för livsmedelssäkerhet och djurskydd.

– När den nya livsmedelslagstiftningen inom EU kom 2004 angav den ofta vad man som livsmedelsföretagare skulle uppnå, alltså mål och syften, men inte hur man skulle göra. Det lämnades åt företagarna att avgöra hur de skulle uppfylla kraven. De nya riktlinjerna ger dem en tydlig vägledning och förslag på de bästa metoderna, säger Cecilia Lindahl, projektledare och senior forskare inom animalieproduktion.

Genom att regelbundet uppdatera riktlinjerna säkerställs att de speglar den senaste lagstiftningen och de mest effektiva arbetsmetoderna. Bland annat har man inkluderat ett avsnitt om djurskydd. Den nya versionen, som ska publiceras i slutet av året, har utvecklats i nära samarbete med branschen för att vara användarvänlig och praktiskt tillämpbar.

Seminarier för att sprida kunskap och inspiration

För att sprida kunskapen om de nya branschriktlinjerna planerar RISE även att genomföra seminarier runt om i landet. Tanken är att arrangera dessa i anslutning till småskaliga slakterier. Detta så att det blir möjligt att både berätta teoretiskt om innehållet i branschriktlinjerna samt att kunna göra studiebesök på slakterierna för att ta del av lösningar och se praktiska exempel i verkligheten. Målet är att nå både nya och erfarna aktörer inom småskalig slakt och styckning.

Förhoppningen är att seminarierna, tillsammans med handboken och riktlinjerna, ska skapa bättre förutsättningar för fler att etablera sig inom branschen och därigenom stärka den lokala livsmedelsförsörjningen.

– Seminarierna kommer vara ett bra sätt att visa hur riktlinjerna fungerar i praktiken och att inspirera människor att anamma dem, säger Cecilia Lindahl.

Vägen framåt

Med dessa projekt hoppas RISE inspirera fler att vilja jobba med småskalig slakt och förädling. Det finns många fördelar, både för djurens välbefinnande, miljön och de lokala samhällena. Genom att erbjuda tydliga verktyg och riktlinjer görs vägen in i branschen mer tillgänglig och hållbar. Fler småskaliga slakterier innebär också bättre beredskap, eftersom de lättare kan anpassa sig till kriser och oväntade händelser. Ett beroende av endast ett fåtal stora slakterier gör produktionen mer sårbar.

– Vi hoppas att den här handboken och riktlinjerna ska hjälpa många att våga ta steget och utveckla sina verksamheter, avslutar Cecilia Hagberg.

Text: Colette van Luik

Fakta om projektet

  • Projekt: Handbok om småskalig slakt och förädling, Seminarier om småskalig slakt och styckning samt Uppdatering av Branschriktlinjer för småskalig slakt och styckning.
  • Projektägare: RISE, Research Institutes of Sweden.
  • Kontakt: Projektledare Cecilia Hagberg, telefon: 010 516 69 26, mail: cecilia.hagberg@ri.se. Projektledare Cecilia Lindahl, telefon: 010 516 69 38, mail: cecilia.lindahl@ri.se.
  • Finansiering: Landsbygdsprogrammet 2014-2020 som finansieras av svenska staten och Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.
  • Läs mer om projektet: ri.se Länk till annan webbplats. och eldrimner.com Länk till annan webbplats.. Handboken och branschriktlinjerna kommer att kunna laddas ner gratis från årsskiftet på eldrimner.com Länk till annan webbplats..

råd till andra som ska driva projekt

  • Sätt samman en stark projektgrupp. Det är viktigt att ha personer med olika kompetenser som kan täcka alla aspekter av projektet, från lagstiftning till praktisk verksamhet. En bra projektgrupp gör arbetet smidigare och säkrar att inget viktigt glöms bort.
  • Lyssna på externa intressenter. Att vara lyhörd gentemot verksamhetsutövare och andra experter i branschen är avgörande. De kan bidra med värdefulla idéer och insikter som förbättrar projektets kvalitet och relevans.
  • Planera för administration. Projekt kan ibland bli administrativt krävande, så det är viktigt att tidigt skapa en tydlig plan för hur dokumentation och rapportering ska hanteras. Det kan avlasta projektet och hålla det på rätt spår.

Uppdaterad