Smaka Sverige logotyp, länk till startsidan.

Mousserande björksavsvin

Lövsprickning på björk

Björksaven tappas när den stiger i träden tidigt på våren. Foto: Pixabay

Kategori

Vin

Mousserande björksavsvin är ett pärlande vin baserat på björksav, som fermenteras på flaska enligt en metod som kallas méthode suédoise.

Innehåll

Vinet tillverkas av sav från björkträd. Förutom vatten innehåller björksav bland annat kalcium, kalium, magnesium och socker. I vintillverkningen tillsätts också socker och syra.

Smaken på vinet varierar men beskrivs ofta som fruktig med inslag av äpplen, björksav och citrus.

Processen

Björksaven skördas innan lövsprickningen, ur träd som är minst 30 år gamla. Trädet klarar att tappas på sav minst vart tredje år, och eftersom hålet pluggas igen efter tappningen tar trädet ingen skada.

Den så kallade méthode suédoise (svenska metoden) är särskilt framtagen för sav och är en blandning av méthode traditionnelle och méthode ancestrale.

Méthode traditionelle används bland annat för att göra champagne. Det färdiga basvinet får en sockerdos och en tillsats av jäst för att starta en ny jäsning i flaskan

Méthode ancestrale innebär att vinet buteljeras innan allt socker jäst till alkohol. Jäsningen fortsätter då i flaskan, och vinet blir sötare med mindre kolsyretryck.

Med méthode suédoise produceras först ett stilla vin av björksaven. Innan jäsningen i tank är avslutad tillsätts ny jäst och socker och vinet tappas på flaska. Sedan sker en andra jäsning.

Geografisk koppling

Björksav samlas och dricks i alla länder där björken är vanlig.

Mousserande björksavsvin tillverkas idag i Jämtland.

Historia

I Sverige nämns björksav som dryck för första gången i Olaus Magnus Historia om de nordiska folken från 1555. Mest populär var björksaven under 1800-talet.

Den svenska kemiingenjören Gunnar Jegrelius lämnade vid sin död 1981 efter sig ett enormt arkiv med gamla dokument. Forskaren Peter Mosten fick i uppdrag att kartlägga arkivet, och hittade då ett recept från 1785 på mousserande björksavsvin. Han prövade receptet, som visade sig helt odrickbart. Sedan ägnade han femton år åt att utveckla receptet. Drycken säljs sedan 2019 bland annat via Systembolaget.

Uppdaterad