Smaka Sverige logotyp, länk till startsidan.

Gin

Enbär.

Enbär. Foto: Pixabay

Kategori

Spritdrycker

Gin är en dryck med sitt ursprung i Nederländerna. Drycken är betydligt mycket yngre i Sverige men har fått stora framgångar internationellt.

Innehåll

Gin är en kryddad spritdryck där enbär dominerar smaken. Utöver enbär används normalt sett 5-9 olika kryddor i en ginsort. Variationen på vilka kryddor som används är stor då så många som 120 olika kryddor får användas vid tillverkningen.

Processen

Gin kan tillverkas på ett par olika sätt. Det första sättet är att hälla essens i neutral sprit eller tillverka ett macerat, vilket är när kryddorna blötläggs i en mindre mängd sprit. På så sätt skapas en koncentrerad smaksättning. Det andra sättet är att tillsätta kryddor vid bränningen. Kryddorna hängs i korgar i pannan och smaken dras ut med hjälp av ångorna. På så sätt smaksätts spriten.

De vanligaste kryddorna som används är enbär och korianderfrö. Men hela 120 olika kryddor får användas i gin.

Historia

Gin användes från början av holländarna som medicin för att behandla njurproblem, gallsten och gikt på 1600-talet. Från början var den en mer oljig, aromatisk och mindre kryddig sprit som hette genever. Genever kommer från latinets juniperus, vilket är namnet på enbusken (juniperus communis). All gin innehåller enbär. I Storbritannien blev gin mycket populärt under slutet av 1600-talet och under nästkommande århundrade behövde regeringen höja skattesatserna för att reglera konsumtionen.

I Sverige etablerades det första gindestilleriet 2011. Trots sin unga historia är den svenska hantverksmässigt tillverkade ginen mycket framgångsrik i de internationella tävlingarna. Svensk gin har krönts till världens bästa gin ett flertal gånger.

Nutida användningsområden

Intresset för gin är oerhört stort. Den småskaliga och hantverksmässiga spriten är populär hos konsumenten. Producenter experimenterar med smaksättningen och fatlagring där den senaste trenden är roségin.

Uppdaterad

Källor

  • Ragnar, Martin. Svenska drycker – ett kunskapsunderlag, 2017.
  • Systembolaget
  • Wikipedia