Smaka Sverige

Nyheter

  • Julbord med olika maträtter Bild: Mostphotos/Daniel Gual red.

    Julbordets ständiga förändring

    Vi har alla våra egna jultraditioner som utvecklas utifrån vår bakgrund, relationer och samhället runtomkring oss. Även julbordets innehåll förändras ständigt med små justeringar v...
  • Julmust i glas

    Julmusten - ett stycke dryckeshistoria

    I år firar julmusten 110 år och läskedrycken har en given plats under julfirandet i Sverige. Och trots att julmusten bara dricks under en begränsad tid så konsumerar vi hela 40-50 ...
  • Janssons frestelse

    Vem var den där Jansson egentligen?

    Janssons frestelse är en klassiker på julbordet och en del tycker att gratängen förtjänar en hedersplats. Den krämiga potatis- och ansjovisgratängen fyller en självklar plats bland...
  • Glögg med tillbehör, så som apelsin och nejlika.

    Glögg – en given dryck i juletider

    Det finns få drycker som är så förknippat med jul som glögg. Från antiken har glöggen vandrat genom historien till att idag tillverkas i en uppsjö av varianter. Det allra senaste ä...
  • Löjromstoast

    Kalix Löjrom – en hyllad unik delikatess

    Kalix Löjrom blev för tio år sedan Sveriges första svenska livsmedel att skyddas enligt EU:s ursprungsmärkning Skyddad ursprungsbeteckning (SUB). Det är den starkaste skyddsgraden ...
  • Surdegsbröd

    Mathantverk - unika smakrika produkter för konsumenter

    Maten är i fokus! Hur ska vi klara av att försörja alla människor på jorden i framtiden? Pandemin har fått människor att bunkra mat. Tankar kring mat och självförsörjningsgrad har ...
  • Biodlare vid ett av sina bisamhällen.

    Dags att njuta av nyslungad honung

    I augusti månad brukar Sveriges biodlare vara klara med skörden av årets honung Därför passar det extra bra att honungens dag infaller just den 20 augusti. Bakom instiftandet av da...
  • Kokta kräftor.

    Kräfttider

    Kräftskivan är en högtid som är starkt förknippad med svensk identitet. Det är en månghundraårig tradition att fiska och äta sötvattenkräftor. Augusti månad är inledningen på kräft...
  • Blandade bär.

    Ta vara på trädgårdens bär

    Sommaren är bärens tid. I våra trädgårdar är det vanligt att vi odlar både jordgubbar, smultron, vinbär, krusbär och hallon. Oavsett om bären har mognat eller är på gång att göra d...
  • Hamburgare på vildsvinskött.

    Grillning med smak av det naturligt vilda

    Vildsvin utgör en fin råvara som kommer direkt från skogen och är både svenskt och klimatsmart. Dessutom innehåller råvaran inga tillsatser eller antibiotika. Man kan säga att vild...
  • Svensk stek- och eldost.

    Hett med svensk stekost

    Ett ökat intresse för ost och en tilltagande klimatmedvetenhet gjorde att svensk stekost och eldost fick ett riktigt uppsving förra sommaren. Konsumenternas ökade efterfrågan match...
  • Midsommarmat bestående av sill, lax, potatis och ägg.

    En midsommarmatsdröm

    Nu nalkas midsommarafton, en av Sveriges största högtider. Förutom dans, lekar och blomsterkransar så får maten ett stort fokus denna dag. De allra flesta förknippar en svensk mids...
  • Raggmunk.

    Matkultur i pandemitid

    Vi drabbas av pandemin, eller farsoten som man sa förr, på olika sätt. Många av oss lever nu isolerade liv eller har begränsat sina sociala kontakter. För en del betyder det här ti...
  • Nygräddat tunnbröd.

    Tunnbrödsbakning - en historisk mattradition som förenat nytta med nöje

    Tunnbrödsbakning är en gammal svensk mattradition som inte bara bidragit till ett väldigt gott bröd utan också till att konservera mjöl. Traditionen har hållit i sig ända från mede...
  • Hjortron

    Lappland – en kulinarisk region

    Lappland är en region som har mycket att erbjuda. Här har det arbetats hårt för att besöksnäringen ska bli mer exportmogen och få ett mer tydligt fokus på måltidsupplevelser och ma...
  • Polkagrisar

    Polkagrisen – den dansvänliga karamellen från Gränna

    Det röd- och vitrandiga småländska hantverket från den lilla staden Gränna har blivit känd över hela landet. Godiset har en lång historia och traditionen att baka polkagrisar i Grä...
  • Vi firar morotens dag

    När du tänker på ordet morot, vad kommer först till dina tankar? Är det ett barndomsminne från att sätta fast näsan på en snögubbe? Handlar det om vårkänslor från en fikastund på v...
  • Vårfrudagen är här, bjud dina nära och kära på våfflor!

    Likt traditioner i andra delar av världen, handlar många svenska traditioner om mat. Den 25 mars infaller vårfrudagen eller ”våffeldagen” som många kommit att kalla den. Det finns ...
  • Foto på punschrullar

    Punschrullen - slaggprodukt eller finkaka?

    Det råder delade meningar om punschrullen. Många älskar den, samtidigt som andra ger den nedsättande omdömen som slaggprodukt. I dag på punschrullens dag, den 7 mars, försöker vi f...
  • Skyddad EU-beteckning kan leda till ökad export och måltidsturism

    EU vill värna om den regionala maten och matens ursprung. Ett sätt att göra det är EU:s skyddade beteckningar. Ute i Europa finns det en stolthet över den inhemska och traditionell...
  • Öl som serverades under Grüne Woche. Foto: Bernhard Ludewig

    Svenska drycker blir allt mer populära

    Överallt i Sverige tycks nya mikrobryggerier poppa upp. Och efter de senaste årens starka trend med hantverksöl står nu cidern på tur med producenter som blickar mot utländska mark...
  • Sveriges monter på mässan Grüne Woche i Berlin.

    Sveriges deltagande på världsledande mässa ger effekt

    Deltagande på den tyska mässan Grüne Woche ger en ökad uppmärksamhet för svensk turism och för svenska företag. Det är några av de vinster som deltagarna på mässan kan vittna om. I...