Smaka Sverige logotyp, länk till startsidan.
Kaffeost i olika varianter, från vänster Kaffeost gjord av getmjölk och med obehandlad yta, i mitten Kaffeost gjord av komjölk och med ugnsgräddad yta och till höger Kaffeost gjord av getmjölk och med rökt yta. Foto: Gide Get.

Kaffeost i olika varianter, från vänster Kaffeost gjord av getmjölk och med obehandlad yta, i mitten Kaffeost gjord av komjölk och med ugnsgräddad yta och till höger Kaffeost gjord av getmjölk och med rökt yta. Foto: Gide Get.

Publicerades

Kaffeost blir nordligaste Sveriges tredje SUB-skyddade produkt inom EU

I efterföljd av Kalix löjrom och Allåkerbär från Norrland har nu norra Sverige fått en tredje produkt godkänd med Skyddad ursprungsbeteckning (SUB) inom EU. Det handlar om Kaffeost. Kaffeost är en färskost framställd av mjölk från ren, get eller ko som i bitform läggs i hett kaffe för att sedan fiskas upp och förtäras tillsammans med kaffet. Tillverkningen av Kaffeost får bara ske i nordligaste Sverige, omfattande landskapen Norrbotten, Västerbotten, Lappland, Jämtland, Härjedalen och Ångermanland och mjölkråvaran måste också komma från samma region. Det är här kulturtraditionerna kring Kaffeost finns – och osten får sin unika smak tack vare det frodiga betet som de många dagsljustimmarna ger upphov till, framhåller Agnes Otterbech, mejerist vid Mathantverket Vuollerim som tog initiativ till ansökan för ett antal år sen.

Bakom den av EU-kommissionen nyss beviljade ansökan står föreningen Sveriges Gårdsmejerister som samlar ett hundratal mejerister från Klågerup i söder till Vuollerim i norr. Men den skyddade beteckningen kan användas av alla som uppfyller produktspecifikationen, vare sig de är medlemma eller ej i föreningen. I nuläget tillverkas Kaffeost på sex olika mejerier inom regionen från Trehörningsjö i Ångermanland till Vuollerim i Norrbotten.

– Efterfrågan på Kaffeost är stor i norra Sverige och det finns plats för fler tillverkare, säger Kerstin Johansson, ordförande i Sveriges Gårdsmejerister, som också gläder sig åt den skyddade ursprungsbeteckningen.

Systemet med produkter med skyddad beteckning är välkänt i södra Europa medan det än så länge inte är lika välbekant i norra Europa inklusive Sverige och våra grannländer. Men korgen med svenska produkter med skyddad beteckning har fyllts på i god fart under senare år och därmed kommer säkerligen också kännedomen och uppskattningen av sådana produkter att öka.

– Värdet i en produkt med skyddad beteckning ligger till stor del i att du som konsument vet vad du får. Råvarorna är tydligt definierade liksom råvarornas geografiska ursprung och var en eventuell förädlingsprocess genomförs. Att handla sådana produkter innebär därför att du kan vara säker på att du stödjer den lokala ekonomin, menar Martin Ragnar, som bistått Sveriges Gårdsmejerister med att söka det nu beviljade skyddet.

Kaffeost är den tolfte svenska produkten att få skyddad ursprungsbeteckning i EU. Samtidigt är det den andra osten i Norden att erövra denna hedervärda kvalitetsstämpel, efter Wrångebäcksost, som fick sitt skydd för ett par år sedan.

Den påtagligt osalta Kaffeosten har ibland en torkad yta, ibland är den ugnsgräddad och ibland rökt. Det ovanliga sättet att förtära osten – efter att små kuber fått värmas upp i hett kokkaffe – gör Kaffeosten till en precis så exotisk och spännande produkt som vår tid suktar efter.

– Den goda nyheten är ju att Kaffeost finns här på hemmaplan i norra Sverige – redo att upptäckas av alla sörlänningar och en hel del norrlänningar också. Och den har en lång och spännande kulturhistoria just här, säger Anna-Karin Gidlund, mejerist vid Gide Get i ångermanländska Trehörningsjö.

Förhoppningen är nu att Kaffeost ska bli en självklar signatur i många måltids- och besöksnäringssammanhang inom regionen. I oktober blir första gången man tävlar i SM i en särskild klass för enbart Kaffeost, när Eldrimner anordnar SM i Mathantverk i Skellefteå.

För mer information:

Agnes Otterbech, 070-6603025

Anna-Karin Gidlund, 070-3621042

Kerstin Johansson, 076-1881002