Smaka Sverige logotyp, länk till startsidan.
Fiskaren Anna drar upp nät ur Hjälmaren i båten.

Fiskaren Anna Vesper Gunnarsson är 17:e generationens fiskare i Hjälmaren. Foto Andreas Hylthén

Publicerades

Hållbart fiske har lett fram till MSC-certifiering och skyddad ursprungsbeteckning för Hjälmargös

I generationer har gös fiskats i Hjälmaren för vardag och fest. Ett småskaligt och hållbart fiske har lett till att fisket av Hjälmargös var först ut i världen med att som insjöfisk få en MSC-certifiering. Nu skyddas den också av EU-kommissionen med en skyddad ursprungsbeteckning.

Hjälmargös fiskas i sjön Hjälmaren, Sveriges fjärde största sjö, som delas mellan de tre landskapen; Södermanland, Närke och Västmanland. Traditionen av fiske i Hjälmaren går tillbaka till forntiden och de idag cirka 35 verksamma yrkesfiskarna bedriver ett småskaligt fiske med långsiktig hållbarhet i fokus.

— Många av oss som arbetar med fisket av Hjälmargös är barn och barnbarn till fiskare och vi vill ha kvar fisken i sjön till våra barn och barnbarn. Därför är det viktigt för oss att fiska hållbart och med kvalitet, säger Anna Vesper Gunnarsson, ordförande i Hjälmarens fiskeförbund och 17:e generationens fiskare i Hjälmaren.

Att Anna Vesper Gunnarsson idag kan fiska i Hjälmaren har hon generationen före att tacka. När gösfisket blev allt sämre i Hjälmaren under slutet av 1900-talet beslutade sig de yrkesverksamma fiskarna att vända trenden. Tillsammans med myndigheter och SLU undersökte de förutsättningarna i sjön och kartlagde när fisken lekte. Utifrån detta tog de fram nya regler för fisket och ökade maskstorleken i näten. Resultatet av dessa förändringar var enastående. Beståndet ökade och idag kan fisket bedrivas året runt när väder och vind tillåter det.

Förändringarna mot en mer hållbar förvaltning av fisket innebar också att Hjälmargös år 2006 blev världens första MSC (Marine Stewardship Council) certifierade insjöfisk.

— Hjälmaren och fisket betyder otroligt mycket för oss som bor här. För de flesta är fisket inte bara ett jobb utan det är ett liv. Vi lever med och av sjön. Sjön är viktig och värdefull och något vi bryr oss om, säger Anna Vesper Gunnarsson och fortsätter:

— Jag är väldigt stolt över att vi har en fin samhörighet bland fiskarna här i Hjälmaren. Vi har bra samarbete och det finns en omtanke om fisket eftersom det är ett generationsfiske. När man ser förändringar så hjälps man åt att reda ut och ta hand om sjön och fisken. På sjön kan vi följa årstiderna och se färgerna skifta och isen lägga sig. Det är fantastiskt att en vinterdag ha 30 örnar över sjön som man kan slänga åt några braxar och stunder som när fiskgjusen kommer på våren och tigger fisk.

Mild fisk med pärlemorskimmer och smak av kantarell

Hjälmaren kännetecknas av lågt vattendjup, hög temperatur och högt näringsinnehåll. Alla dessa faktorer är gynnsamma och ger de unika egenskaper som kännetecknar Hjälmargös. Smaken beskrivs som fin, fiskig och ren, med en mild ton av nötighet och kantarell. Fiskköttet har ett pärlemoskimmer.

Hjälmargös säljs på fiskeauktion i Stockholm och Göteborg där en stor andel går på export till Nederländerna. Hjälmargös är även populär av kockarna och återfinns på restaurangmenyerna, samt har serverats på nobelmiddagen och vid kungliga bröllop.

Hur äter du själv helst Hjälmargös?

Fisken är så god att det inte kräver så mycket kryddning utan det räcker med lite smör, salt och citron. Och kanske lite basilika.

Det godaste är när man använder naturen och tillagar efter årstiderna. På hösten vill jag till exempel äta den med pressad potatis, knaperstekt bacon och smörstekta kantareller.

Vad tror du att en skyddad ursprungsbeteckning kan betyda för Hjälmargös?

Hjälmargös är ett starkt varumärke. Det finns ett stort intresse av MSC-certifierad gös i bland annat Nederländerna dit en stor andel av fisken går på export. Skyddad ursprungsbeteckning kan hjälpa till att öka intresset av Hjälmargös här hemma i Sverige. Det kan bli viktigt om vi fiskare i framtiden även vill börja med förädling av fisken.

Om skyddad ursprungsbeteckning

Märkningen skyddad ursprungsbeteckning syftar till att stärka landsbygdens ekonomi genom att bland annat bevara kunskap, produktion och produktionstillfällen på platsen, stimulera efterfrågan på produkter med särskilda egenskaper och öka inkomster från produktion och förädling av livsmedel och jordbruksprodukter. För konsumenterna ska märkningen säkerställa tillgång till tillförlitlig information om produkter med särskilda egenskaper.

Håll utkik i butiken och på restaurang för att uppleva Sveriges produkter med en skyddad geografisk beteckning eller skyddad ursprungsbeteckning. Läs mer om märkningen och produkterna här.

Hjälmargös i en grön låda

Hjälmargös har fått en skyddad ursprungsbeteckning. Foto Andreas Hylthén

Hjälmargös filead på skärbräda

Hjälmargös pärlemoskimrande fiskkött har en mid smak. Foto Andreas Hylthén