Smaka Sverige logotyp, länk till startsidan.
Bildkollage med bild på en bit Vindelnrökt skinka och Robin Karlsson.

Vindelnrökt skinka rökes på samma sätt och i samma ugnar som för över 100 år sedan, berättar Robin Karlsson på Vindelns rökeri. Foto: Mathantverkarna

Publicerades

Vindelnrökt skinka – ett hundraårigt hantverk som skyddas inom EU

Vindelnrökt skinka rökes idag i samma handmurade ugnar som när verksamheten startade för över hundra år sedan. Ugnarna eldas med alved från trakten och som ger skinkan en doft av lägereld och whiskey. Vindelnrökt skinka som är resultatet av detta hantverkskunnande skyddas nu inom EU med en skyddad geografisk beteckning.

— Det som gör skinkan unik är den speciella rökerimetoden och att vi inte använder några smaktillsatser utöver salt. Mycket har utvecklats i samhället sedan 1917, men Vindelnrökt skinka görs på samma sätt idag som för 100 år sedan. Det är lokal alved som står för röken och det är ett hantverk från start till mål. Det resulterar i en unik produkt, säger Robin Karlsson, Vindelns rökeri AB.

— En skyddad geografisk beteckning är en verifiering av att det som vi tycker är unikt, faktiskt är unikt. Det är ett fint erkännande till alla dem som gjort det här under hundra år och till oss som är verksamma idag, säger Robin Karlsson.

100 års hantverkskunnande

Den skyddade geografiska beteckningen innebär att hela produktionsprocessen från saltning till rökning och bitning ska äga rum i det geografiska området Degerfors socken i landskapet Västerbotten.

I Vindeln finns de handmurade ugnarna från 1917 där skinkan rökes. Rökningen är ett hantverk där rökaren tar hänsyn till ugnens egenheter, skinkans storlek och omgivningsfaktorer såsom temperatur, fuktighet och lufttryck. Genom den traditionella rökningen av hela styckesdelar får varje skinka en unik form och smakerna koncentreras. Vindelnrökt skinka har en doft med inslag av rök från lägereld, balanserad sälta, och grundsötma från fläskkött som bärs upp av umami.

— Skinkan har så mycket smak att den fungerar både ensam och i kombination med smakrika tillbehör. Jag äter den helst som smörgåsmat på ett mjukt tunnbröd eller på en varm smörgås. Enkelt, smakrikt och gott, säger Robin.

Svensk råvara med flera fördelar

Vindelnrökt skinka är en helmuskelskinka från gris (Sus domestica) i form av styckningsdetaljer såsom innanlår, ytterlår, rostbiff, fransyska och rulle. Råvaran kommer från grisar uppfödda i Sverige, vilket innebär många fördelar.

— Svensk livsmedelsproduktion har högre krav jämfört med många andra länder och Sveriges djurbönder har en lång tradition av låg antibiotikaanvändning och hög djurvälfärd. Livsmedelsproduktionen i Sverige har också relativt låg miljöpåverkan och den är viktig för att värna vår försörjningsförmåga. När du köper livsmedel av svensk råvara får du därmed mat med mervärden ur flera dimensioner av hållbarhet, säger Åsa Lannhard Öberg, jordbrukspolitisk utredare på Jordbruksverket.

Vindelnrökt skinka gör nu Hånnlamb sällskap bland de svenska köttprodukter som skyddas av EU.

Vindelns rökeri

I Vindelns rökeri eldas med alved som växer lokalt.