Börja din smakresa idag
Intresset för lokalproducerad mat och dryck i Sverige är stort och fortsätter växa. Fler och fler letar efter det genuina, upplevelsen av nya smaker och känslan av kvalitet. Produkter som känns trygga, måltider vi minns och vill ha mer av.
Över hela vårt land verkar producenter med passion för mathantverk och en matkultur där den mänskliga närvaron finns med i hela produktionskedjan. Från lokala råvaror till den förädlade produkten. Varje plats med sin egna smaker, formade av vår natur.
Mathantverkarnas gedigna kunskap om konserveringsmetoder som fermentering och inläggning ger oss en hållbar matproduktion utan onödiga tillsatser. Men hantverksprodukter är mer än unika smaker och hög kvalitet. Det är också en möjlighet till djupare förståelse för vad vi äter.
Våra val i butiken gör skillnad
Genom att handla från de småskaliga bagerierna, mejerierna och charkuterierna får vi med oss en bit av vårt Svenska matarv där traditionell tillverkning och ny kunskap möts. Hantverksost på ostbrickan eller lokalt producerad filmjölk till frukost – våra val gör skillnad.
För samtidigt som vi köper lokalproducerad mat och dryck hjälps vi också åt att bevara landskap rika på växt- och djurliv. Fler har möjlighet att verka och bo på landsbygden och vi bidrar till en positiv förändring, för både människor, djur och natur.
Smör gjort på syrad grädde från fäbod i Jämtland, surdegsbröd bakat på kulturspannmål, saft av kallpressade bär i Skåne, torkat vildsvinskött från Östergötland eller löjrom från Norrbottens skärgård. Från söder till norr kan vi upptäcka vårt land genom njutningsfull mat och dryck.
Möt Sveriges mathantverkare
Nu har du möjlighet att lära mer om Sveriges mathantverk och möta mathantverkare i filmmaterial och artiklar som publiceras på Smaka Sverige.
Dela gärna materialet och inläggen från Smaka Sveriges facebook och instagram så att fler får njuta av Sveriges mathantverk och allt det goda som produceras i form av mat och dryck i Sverige.