Smaka Sverige logotyp, länk till startsidan.
Ostar i lager på Almnäs bruk

Ostar som lagras på Almnäs bruk som producerar bland annat Wrångebäcksost utanför Hjo i Västergötland. Foto: Jesper Anhede

Publicerades

Svenskproducerade ostar på önskelistan

Äter du svenskproducerad svecia, prästost, hushållsost, mögelost och färskost? Ostrapporten 2024 visar att hela 95% av alla i Sverige äter ost. Den visar också att vi tror att vi äter mer svenskproducerad ost än vad vi faktiskt gör.

Ostrapporten 2024 visar att vi gillar ost i Sverige. Hela 95 procent av alla i Sverige äter ost och att de viktigaste faktorerna för vårt val av ost är smaken, priset och att osten är svenskproducerad.

Men enligt Ostrapporten 2024 överskattar de flesta hur stor andel av osten vi äter som är svenskproducerad. De allra flesta tror att 6 av 10 ostar som vi äter i Sverige är svenskproducerade. Faktum är att siffran är nere på 39 procent enligt Jordbruksverkets statistik. Det innebär att endast 4 av 10 ostar som äts i Sverige är svenskproducerade. Vi tror helt enkelt att vi äter mer svensk ost än vad vi faktiskt gör.

Anledningar att välja ost ystad i Sverige

De främsta anledningarna till att välja svensk ost är att man vill gynna de svenska bönderna (85%) och den svenska livsmedelsindustrin (69%). Nära 7 av 10 anger också att de, genom att välja svensk ost, vill bidra till Sveriges försörjningsförmåga.

10 liter mjölk till en ost

Enligt Sveriges Gårdsmejerister ökar gruppen av hantverksmässiga mejerister i Sverige. Gårdsmejerister och mathantverkare tillverkar ost småskaligt och ofta gårdsnära runt om i Sverige. Traditionen av osttillverkningen är många hundra år och ingredienserna är desamma till de flesta ostar: mjölk, syrningskultur, löpe och salt.

Till 1 kg normalfet hårdost går det åt 10 liter komjölk eller getmjölk, eller 5 liter fårmjölk.

Mer om svenskproducerade ostar och vår tradition av att göra ost i Sverige kan du läsa Sveriges gårdsmejeristers ostfolder Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

 

Ostrapporten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är en undersökning om svenska folkets ostpreferenser och attityder till ost som genomförs av Demoskop på uppdrag av Svenskmärkning.