Smaka Sverige logotyp, länk till startsidan.
Ulrika Brydling, verksamhetsledare på Eldrimner

Ulrika Brydling, verksamhetsledare på Eldrimner, brinner för att göra mathantverket mera känt. Foto: Stéphane Lombard

Publicerades

Ulrika Brydling leder utvecklingen av mathantverket i Sverige

Sedan ett halvår är Ulrika Brydling verksamhetschef för Eldrimner - Sveriges nationella resurscentrum för mathantverk. Hennes fokus är att sprida kunskap om mathantverk och till mathantverkare. Ett uppdrag som är otroligt viktigt, men också väldigt kul, menar Ulrika.

Eldrimner har i uppdrag att främja mathantverket i Sverige, att synliggöra mathantverkarna och underlätta för dem att producera och sälja sina produkter.

— Vårt absolut viktigaste uppdrag är att sprida kunskap om mathantverk till både konsumenter och producenter. Konsumenterna behöver få kännedom om att mathantverkarna finns så att fler väljer mat tillagad med kunskap och kärlek och som ger smakrika produkter utan onödiga tillsatser, säger Ulrika Brydling, verksamhetsledare för Eldrimner sedan hösten 2023.

Ulrika Brydling är ny i rollen som verksamhetsledare, men inte inom mathantverket. Under sitt yrkesliv har hon på många olika sätt arbetat med mathantverk som krögare, sommelier, jurymedlem i SM i mathantverk och som ambassadör för Eldrimner. Ett arbete som precis nyligen uppmärksammades genom att hon tilldelades Gastronomiska Akademiens medalj för sina ”utomordentliga insatser för svensk matkultur”.

— Det är fantastisk att få ett sådant kvitto på det man har gjort under ganska lång tid och ha med det in i arbetet på Eldrimner när man är ny på jobbet, säger Ulrika.

Stöd till producenter

I pressmeddelandet som gick ut när Ulrika tilldelats posten står att bönder och mathantverkare är hennes idoler eftersom de förser oss med bra råvaror. Och hon understryker att - ju fler som kan producera mat i Sverige - desto bättre.

— Vi vill stärka mathantverkaren i sin roll och arbeta för att vi har regelverk som är anpassade för de småskaliga mathantverkarna. Ofta är reglerna satta utifrån de stora livsmedelsproducenterna och då slår de ofta fel för de mindre företagen, säger Ulrika och fortsätter;

— Det är tufft för många företagare just nu, men trots det ser vi att det många som vill bli mathantverkare och vi har stor efterfrågan på våra kurser. Mathantverket ligger i tiden med tanke på att vi behöver bli mer självförsörjande och att fler behöver kunna spara, förvara, sylta, safta, röka och torka. Därför är vi otroligt glada för att yrkeshögskoleutbildningen för mathantverk har kunnat komma igång igen i våra fina lokaler och att vi har fortsatt stöd från departementet och regeringen så att vi tillsammans kan visa att mathantverk är framtiden.


Om Eldrimner och mathantverk

Eldrimner har, via Länsstyrelsen i Jämtland, regeringens uppdrag att bedriva ett nationellt resurscentrum för mathantverk för att utveckla och bevara kunskap om mathantverk. Genom att sprida kunskap och inspiration till landets mathantverkare bidrar Eldrimner till en hållbar livsmedelsförsörjning i Sverige.

Eldrimner håller kurser inom bageri, mejeri, fiskförädling, bär-, frukt- och grönsaksförädling, samt charkuteri.

Mathantverk skapar unika produkter med rik smak, hög kvalitet och tydlig identitet. Dessa tillverkas av i huvudsak lokala råvaror som förädlas varsamt, i liten skala och ofta på den egna gården. Kännetecknet för mathantverk är att människans hand och kunnande är med i hela produktionskedjan. Detta ger hälsosamma produkter utan onödiga tillsatser, produkter som går att spåra till sitt ursprung. Mathantverket lyfter fram mat med tradition, vidareutvecklar metoderna och skapar innovativa produkter.