Smaka Sverige logotyp, länk till startsidan.
Surdegsbröd

Publicerades

Swedish fika, surdegar och sju sorters kakor

På Smaka Sverige firar vi temadagen för hembakat den 6 maj genom att grotta ned oss i den svenska traditionen av brödbak, fika och riktigt gammalt bröd.

Bröd har bakats i tusentals år. I arkeologiska utgrävningar i Sverige finns fynd av mindre brödbitar från 200-talet och ett helt kornbröd från 400-talet.

Om vi sedan hoppar fram ett millennium till 1500-talet så var rågmjöl vanligast för bakning. Först på 1800-talet blev vete ett mjöl i var mans bröd.

Kaffe och sju sorters kakor

Den stora revolutionen för det hembakade och särskilt för kakbakning skedde i samband med att järnspisen flyttade in i de svenska hemmen.

Järnspisen tillsammans med odlingen av vete och sockerbetor banade väg för det söta kaffebrödet på slutet av 1800-talet. Den svenska fikakulturen var född och till finare fikastunder skulle det vara sju sorters kakor på faten.

Surdegar och kanelbullar

Fram till att bagerijästen började framställas i slutet av 1700-talet var det surdegen som gällde. Så det är en väl beprövad teknik som nu har återinträtt in i de svenska köken och bagerierna.

Om du vill fira temadagen för hembakat genom att sätta en deg så kan du få inspiration till traditionella brödsorter här på Smaka Sverige. Eller så kanske du satsar på att sätta en klassisk sötbrödsdeg för kanelbullar.

Vi önskar en trevlig och lyckad dag för hembakat!