Smaka Sverige logotyp, länk till startsidan.
Kaffekoppar. Foto: Camilla Bender Larson

Kaffekoppar. Foto: Camilla Bender Larson

Publicerades

Den svenska fikakulturen

Traditionen att fika i Sverige sträcker sig många hundra år bakåt i tiden och har kopplingar till införandet av kaffe. Det var dock först år 1910 som ordet fika blev ett begrepp. Att fika kan vara att avnjuta en kopp kaffe i goda vänners lag, en paus i arbetet eller att gå på kafé. Det handlar om ett avbrott i det dagliga livet, en kopp kaffe, ett glas saft och gärna med ett gott tillbehör till.

Vad är fika?

Fika är en del av den svenska kulturen, en företeelse som många svenskar har en relation till och speglar en viss mentalitet. Att fika är en ritual där mötet och det sociala utbytet är i fokus, ett sätt att umgås tillsammans med en eller flera personer. Att sitta och fika vid ett eget skrivbord är inte någon fika eftersom det saknar vissa inslag. Det handlar istället om att ta en paus för att samtala, dricka kaffe, te eller saft och gärna äta något gott till. I den svenska fikakulturen är vanliga tillbehör kanelbulle, sockerkaka och olika sorters småkakor. Ibland kan fikabrödet ersättas av en smörgås eller frukt.

Ordet fika

Uttrycket sägs ha myntats först runt år 1910. Det är en förvrängning av det dialektala ordet för kaffe ­­– kaffi. Det var populärt att medvetet kasta om bokstäverna i ett ord för att skapa nya uttryck, så kallat backslang. Kaffi blev alltså ordet fika.

Fikats historia

Kaffedrickandet i Sverige har en lång tradition med en social koppling. Den förste personen att beskriva smaken av kaffe var den svenske diplomaten och kungens sändebud Claes Rålamb år 1657. Han rapporterade hem till Sverige och det är det första kända beviset på att en svensk har druckit kaffe. Kaffet introducerades i Sverige under 1700-talet och på kaffehusen dracks inte bara kaffe utan även brännvin och öl. Kaffet ansågs vara en utländsk lyxvara som kunde vara skadlig för den svenska ekonomin. Kaffe var därför under vissa perioder förbjudet i Sverige.

Kaffe var den dryck som erbjöds vid mer eller mindre informella möten. Det var också den dryck som ansågs passande vid intellektuella samtal och när kvinnor och män skulle umgås på ett anständigt sätt.

Under 1800-talet började kvinnor bjuda hem varandra på kafferep för att umgås. Där kunde kvinnorna koppla av och få en paus från vardagen. Kafferepet var en ritual där det var viktigt med flera sorters kakor. Kaffebjudningarna var tillfällen då hushållen kunde visa upp sig.

Under 1900-talet spred sig traditionen eftersom bondesamhället började bjuda på kaffekalas. Det blev den vanligaste bjudformen vid högtidsdagar. Under den senare delen av 1900-talet blev kaffekalas i hemmet mindre vanligt och det blev istället vanligare med kaféer.

De länder i världen som konsumerar mest kaffe är Finland, Sverige, Norge och Danmark. Sverige kommer på en andra plats med 3,2 koppar om dagen. I Finland konsumerar man 3,5 koppar om dagen och i Norge respektive Danmark konsumerar en person 3,1 koppar om dagen.


Källor

  • isof.se Länk till annan webbplats., Levande traditioner, Fika
  • ica.se Länk till annan webbplats., Fikats historia
  • Meny P1. Sveriges Radio. Fikaälskare? Här är inspiration för alla fika-tillfällen.
  • A Mattson, Fika -Världshistorien och vardagen. Historiska museet. 2015. Taberg Media Group
  • A. Starckman. Finländarna dricker fortfarande mest kaffe i hela världen. 2017. SVT Nyheter