Smaka Sverige logotyp, länk till startsidan.

Publicerades

Muntra upp dig med en surdeg

Den andra lördagen i april firas surdegens dag. I dessa rådande tider med covid-19 spenderar många av oss helgerna på nya, annorlunda sätt. Varför inte då ta tillfället i akt att göra helgen mer bubblig med en surdeg?

En riktig "ur-deg"
Surdegen fick ett ordentligt uppsving i Sverige i början av 2000-talet. Men surdegens ursprung är bra mycket äldre än så – rent av uråldrig. Måltidsforskaren Richard Tellström beskriver i en artikel att surdegen uppkom i Egypten redan 3000 år före Kristus. Därifrån har surdegen tagit sig från ”israeliternas uttåg ur Egypten och nattvardens instiftande, via 1000- talets kyrkosplittring, tvärs igenom livsmedelsindustrins pressjästa bröd”, fram till att bli ett av 00-talets mest engagerande bloggämnen och senare få en egen högtidsdag.

Vad är en surdeg?
En surdeg används som jäsämne istället för jäst vid bakning av exempelvis bröd, pizza och bullar. Grunden till en surdeg består av två ingredienser – mjöl och vatten. När dessa två ingredienser blandas aktiveras mjölets mikroorganismer och gör att mjölksyra-bakterier och ättiksyrabakterier bildas. Även koldioxid, alkohol och aromämnen uppkommer i blandningen. Det är de tre sistnämnda komponenterna som ger surdegsbrödet den karaktäristiska luftigheten och den goda, syrliga smaken. Bakterierna i surdegen bidrar även till en längre hållbarhet på brödet.

Det är vanligast att utgå från rågmjöl eller vetemjöl i en surdeg. Surdegsbakandet kan också utgå från en sparad surdeg som torkats eller hållits levande i kylskåpet.

Starta en surdeg
Att sätta en surdegsgrund tar sin lilla tid, men är enligt många högst värt mödan. Hur många dagar som krävs för att få till en bra surdegsgrund råder det delade meningar om. Enligt ett recept från den erkände bagaren Sébastien Boudet tar det fyra dagar. Så om du inte har en surdegsgrund redo hemma, passa på att starta en surdeg redan idag så hinner den bli redo till surdegens dag. Du får även en trevlig aktivitet att syssla med under påskledigheten.

Receptet på Sébastiens surdeg finns hos Köket.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Källor: