Påskens mat - från skral till festlig
Påskens mat påminner om en lättare variant av julbordet. Maten som vi äter har olika betydelse och den saliga mixen av traditioner och matkultur har utvecklats under åren. Däremot saknas riktigt gamla påskrätter.
För några hundra år sen var det ont om mat inför påsken, vilket gjorde påsken till en mer sparsam tillställning. Det har bidragit till att vi har få äldre traditionella påskrätter. Idag ser det annorlunda ut då tillgången på primörer, lamm, ägg och godis är riklig. Det finns ett överflöd av valmöjligheter.
Påskmatens intåg på 1900-talet
Under 1900-talet introduceras påskmaten som vi känner till den idag. Smörgåsbordet med sill, lax, öl och snaps har tagit sin plats i firandet.
Under första delen av 1900-talet lanseras påskskinkan. År 1910 kom även påskmusten som ett alternativ till våra alkoholhaltiga drycker. Smårätter, så som inlagd sill, prinskorv, köttbullar och Janssons frestelse, som tillhör det traditionella smörgåsbordet gjorde sitt intåg under andra halvan av 1900-talet.
Påskölen är en nyare företeelse och dök upp först 1991. Påsköl och påskmust passar bra till påskbordets buffé. Smårätterna är ofta salta och feta och kolsyrorna i drycken gör att maten upplevs mindre fet.
Lammet är en nyare råvara i Sverige till påsk. Det är en ärvd tradition från judendomen. Den är kopplad till påsklammet som Jesus och lärjungarna åt på skärtorsdagens kväll.
Ägget – en symbol för liv
Enligt kristen tradition symboliserar ägget liv och Jesu uppståndelse. Under fastan före påsk var det förbjudet att äta ägg. Hönsen värpte inte ägg året om, men lagom till fastan började de värpa ägg. Äggen sparades och skapade ett överflöd av ägg till påsken.
Ägget som symbol används även till de godisfyllda gåvor som för många fått en given plats under påskfirandet – påskäggen. Traditionen härstammar från Tyskland. Under påskveckan ökar försäljningen av godis med hela 70 procent jämfört med en genomsnittlig vecka.
Påsken är en högtid med många olika inslag och influenser, så som påskkärringar, harar, ägg, pynt och rätter från det traditionella smörgåsbordet. Påsken är idag mångfacetterad med specifika lokala traditioner som utvecklats för de olika påskdagarna.
Källor:
Wikipedia
Svenska kyrkan:
https://www.svenskakyrkan.se/hur-firar-man-pask Länk till annan webbplats.
https://www.svenskakyrkan.se/linkoping/paskens-mat-och-traditioner Länk till annan webbplats.
SO-rummet:
https://www.so-rummet.se/fakta-artiklar/paskfirandet-forr-och-idag Länk till annan webbplats.
Systembolaget:
https://www.systembolaget.se/ol/paskol/ Länk till annan webbplats.