Smaka Sverige logotyp, länk till startsidan.
Janssons frestelse

Janssons frestelse Foto: Michael Erhardsson/Mostphotos

Publicerades

Vem var den där Jansson egentligen?

Janssons frestelse är en klassiker på julbordet och en del tycker att gratängen förtjänar en hedersplats. Den krämiga potatis- och ansjovisgratängen fyller en självklar plats bland klassiker som julskinka, sill, köttbullar och prinskorv. Men var kommer Janssons frestelse ifrån egentligen?

Enligt Svenska gastronomiska akademin fick rätten namnet av Elvira Stigmark som vid en vickning efter biofilmen bjöd på en anrättning som hon kallade ”Janssons frestelse”.

Rätten med namnet Janssons frestelse publicerades för första gången år 1940 och blev snabbt en klassiker på julbordet.

En klassisk Janssons frestelse

Ingredienserna i Janssons frestelse består i huvudsak av potatis, lök, grädde, ansjovis och skorpmjöl. Rätten gräddas i ugnen. Den karaktäristiska smaken kommer från ansjovisen. Det är en jäst och kryddad skarpsill. Kryddorna som används är bland annat sandelträ och kryddpeppar. Dessa kryddor har funnits i Sverige sedan senmedeltiden. Andra kryddor är kanel, svartpeppar, lagerblad, kryddnejlika, oregano och kardemumma.

Gott är det hur som helst och Janssons frestelse är en klassiker som står sig. Enligt Livsmedelsföretagens årliga undersökning ”Julmatsundersökning 2020” är Jansson populär. Den kommer på andra plats på frågan om ” Vilken av följande rätter är din absoluta favorit på julbordet?” Det är endast julskinkan som står högre i kurs.

Källor: